Annons

Matpriserna sjunker för andra månaden i rad

Matpriserna fortsatte att sjunka i maj.
Det går att prata om ett trendbrott, enligt Ulf Mazur på Matpriskollen.
– Det är en väldigt snabb nedgång nu, säger han.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Mejeripriserna sjönk i maj. Arkivbild.
Mejeripriserna sjönk i maj. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT
Priserna på frukt och bär minskade mest den senaste månaden.
Priserna på frukt och bär minskade mest den senaste månaden.Foto: Johan Hallnäs/TT

Matpriserna sjönk med 0,1 procent i maj jämfört med april. Det betyder att matpriserna nu har sjunkit två månader i rad, enligt Matpriskollens statistik.

– Nu får vi bekräftat att aprils sänkning inte bara var ett gupp i vägen, säger Ulf Mazur och beskriver det som en tvärnit i prisökningstakten.

Annons

Enigt Ulf Mazur har pressen på matjättarna att sänka priserna varit "enorm", framförallt för att kunderna flockas till lågprisbutiker. Det är det som nu syns i statistiken.

Pressar leverantörerna

– Nu gör kedjorna och butikerna allt de kan för att priserna inte ska öka. De pressar också leverantörerna hårt, det är på nivån nu att det är helt stopp för prisökningar. Det är bara i extremfall som de släpper igenom prishöjningar, säger han.

Även om det har skett ett trendbrott de senaste två månaderna så är matvaror fortsatt mycket dyrare än för ett år sedan. I årstakt steg matpriserna med 12,8 procent i maj. Det är dock en rejäl nedgång från toppen i februari då priserna steg med 17,8 procent.

– Det är en jätteskillnad i prisökningstakt. Det är en väldigt snabb nedgång nu, och det är för att vi möter höga jämförelsetal från förra året, säger Ulf Mazur.

Mest steg priset på glass i maj, med 1 procent jämfört med april. För glass ligger prisökningen på 15,4 procent på ett år.

Mejerivaror blev billigare

Priset på frukt och bär minskade i stället med 1,9 procent jämfört med april och ligger nu på en prisökningstakt på 3,3 procent på ett år. Att priset sjunker så pass mycket kan förklaras av att många bär och frukter är i säsong.

Även mejerivaror sjönk i pris i maj, med 0,8 procent, men har stigit med 14,2 procent på ett år.

Matpriskollens siffror bygger på det ordinarie priset på 43 000 varor hos alla de stora kedjorna. Företaget redovisar statistik både för dagligvaror som helhet och för enbart matrelaterade produkter, där varor som djurmat och hygienprodukter räknas bort.

För dagligvaror som helhet stod priset still i maj.

Fakta: Matpriserna i maj

Totalt föll matpriserna med 0,1 procent i maj jämfört med april.

Jämfört med tolv månader tillbaka är ökningen av matpriserna 12,8 procent.

Ser man tillbaka längre, och jämför med januari 2022 då prisrallyt tog fart på riktigt, har matpriserna ökat med 21,3 procent.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis bland annat för att hitta erbjudanden och jämföra priser. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons