Annons

Mätning: Nya Brexitpartiet i klar ledning

Storbritannien • Publicerad 11 maj 2019
Brexitpartiets ledare, den tidigare Ukip-frontfiguren Nigel Farage, EU-valkampanjar i Sunderland.Foto: Danny Lawson/PA via AP/TT

Storbritanniens två traditionellt största partier släpar efter enligt en ny opinionsmätning – och nybildade Brexitpartiet ser ut att bli landets största parti i EU-valet.

Brexitpartiet, som grundades av den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farages i januari, har 34 procent av väljarstödet enligt en mätning som institutet Opinium gjort på uppdrag av tidningen .

Annons

Det är mer än vad regerande Konservativa partiet och Labourpartiet får tillsammans. Labour är näst största parti i mätningen med 21 procent, medan Theresa Mays så kallade "tories" är fjärde störst med 11.

Storbritannien blir tvunget att hålla ett EU-val eftersom landets utträde ur unionen dragit ut på tiden. Brexitpartiet anklagar de två stora partierna för att ha svikit de som röstade för brexit för snart tre år sedan.

Liberaldemokraterna, som vill få till stånd en ny brexitomröstning, klättrar och blir mätningens tredje största parti (12 procent).

I mätningen tillfrågades 2 004 personer mellan 8 och 10 maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons