Annons

Mätning: MP och L fortsatt under spärren

Det ser fortsatt mörkt ut för både Liberalerna och Miljöpartiet som båda ligger stadigt under riksdagens fyraprocentsspärr. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för .
Politik • Publicerad 6 februari 2022
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Även om det är små svängningar i mätningen om väljarstöd backar ändå MP med 0,2 procentenheter ned till 3,2 procent, vilket är deras lägsta nivå hittills i dessa månadsvisa sammanvägningar.

– Miljöpartiet har ju minskat men deras styrka är ändå att de har relativt många som tycker att de har bästa klimatpolitiken. L har ju en betydligt mer utsuddad profil, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.

Annons

Sverigedemokraterna och Moderaterna jagar båda fortsatt platsen om näst största parti. På grund av ett litet tapp för SD med 0,6 procentenheter till 19,2 tar nu M över titeln denna månad efter sin ökning med 1,1 procentenheter till 20,8.

Mellan de nuvarande blocken är det fortsatt jämnt och det räcker att endast 1,25 procent byter sida för att det ska bli helt lika.

– En rörelse på 1,25 procent eller 75 000 väljare är ingen ovanlighet i en valrörelse, säger Sjörén till Ekot.

Svensk väljaropinion

Partiernas väljarstöd i procent i januari 2022, december 2021 inom parentes:

Moderaterna 20,8 (19,7)

Liberalerna 3,0 (2,7)

Centerpartiet 7,0 (6,9)

Kristdemokraterna 4,9 (5,2)

Socialdemokraterna 30,5 (30,8)

Vänsterpartiet 9,7 (9,9)

Miljöpartiet 3,2 (3,4)

Sverigedemokraterna 19,2 (19,8)

Källa: Sveriges Radio Ekot

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons