Annons

Massor med mammutben hittade i Mexiko

Fler än 800 mammutben har hittats i den hittills största upptäckten av kvarlevor efter den forntida jätten.
Mexiko • Publicerad 7 november 2019
Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko.
Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko.Foto: Johan Hallnäs/TT

Arkeologerna gjorde fyndet i Tultepec i centrala Mexiko.

"Det här är det största fyndet i sitt slag som någonsin gjorts", skriver landets nationella institut för antropologi och historia i ett uttalande.

Annons

En del av skeletten bar tecken på att jakt hade förekommit vid platsen för mer än 14 000 år sedan, vilket får forskarna att dra slutsatsen att de funnit "världens första mammutfälla".

– Mammutar levde här i tusentals år. Flockarna växte, förökade sig, dog, jagades. De levde sida vid sida med andra arter, inklusive hästar och kameler, säger arkeologen Luis Cordoba.

I området där fynden gjorts levde enligt forskarna åtminstone fem mammutflockar och fynden kommer från minst 14 olika mammutar.

Mammutarna tillhörde underarten columbiamammut, som levde i dagens USA och Centralamerika.

Engelskspråkiga Mexico News Daily har tidigare rapporterat att de fossiliserade benen hittats vid grävarbeten på omkring sex meters djup. Området tros ha dominerats av ett grunt sjösystem för 12 000–14 000 år sedan.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons