Annons

Mässlingsutbrott i Afghanistan förvärras

Afghanistan • Publicerad 11 februari 2022
Ett barn vaccineras mot mässling på ett sjukhus i Kabul. Arkivbild.
Ett barn vaccineras mot mässling på ett sjukhus i Kabul. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Tiotusentals afghaner har smittats och över 150 har dött enbart under januari i ett pågående mässlingsutbrott, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Fler dödsfall är att vänta, varnar WHO.

– Antalet fall av mässling har ökat i alla provinser sedan slutet av juli 2021, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier.

Annons

Under den sista veckan i januari ökade antalet fall med 40 procent. 156 personer har rapporterats avlidit i sjukdomen, av dem 97 procent barn under fem år. Den verkliga siffran antas vara högre då alla dödsfall inte rapporteras.

Den humanitära krisen efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021 har gjort läget värre, enligt Lindmeier:

– Undernäring försvagar immunsystemet och gör människor mer sårbara för att bli sjuka och dö i sjukdomar som mässlingen, speciellt gäller det barn, säger han.

WHO har i december vaccinerat 1,5 miljoner afghanska barn mot mässlingen, och en större vaccinationskampanj planeras till maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons