Annons

Mässlingsfall upptäckt på Finlandsfärja

Samhälle • Publicerad 9 augusti 2023
En mässlingssjuk person befann sig ombord på Finlandsfärjan Viking Glory i söndags. Arkivbild.
En mässlingssjuk person befann sig ombord på Finlandsfärjan Viking Glory i söndags. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En person med mässling var ombord på en Finlandsfärja i söndags. Nu varnar Folkhälsomyndigheten att medpassagerare kan ha utsatts för smitta.

"Personer som rest med färjan uppmanas att kontakta vården, via 1177, vid symtom på mässling", skriver myndigheten på sin hemsida.

Annons

Viking Lines färja Viking Glory avgick från Åbo mot Stockholm klockan 8.45 den 6 augusti.

Resenärer på färjan – totalt cirka 3 500 personer, varav runt 2 000 från Sverige – har informerats via mejl av Folkhälsomyndigheten och rederiet.

"Personer som tidigare fått två doser vaccin mot mässling, eller som själva har haft mässling, har ett gott skydd mot sjukdomen, som är mycket smittsam", skriver Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten påpekar vidare att det är viktigt att personer med symtom inte sätter sig i väntrum eller besöker vårdcentraler utan föranmälan.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat ger hög feber och utslag på kroppen.

Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, även livshotande. Men den är ovanlig i Sverige eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

De första symtomen på mässling är torrhosta, irriterade ögon, snuva och feber. Utslagen kommer först ett par dagar senare.

Ett enkelt prov kan fastställa om det rör sig om mässling eller något annat.

En sjuk person är smittsam fyra dagar innan utslagen uppträder till fyra dagar efter.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons