Annons

Märkliga förklaringen till kollapsen: Rödbetor

Sverige tog med sig en märklig lärdom från kollapsen i VM-premiären för fyra år sedan.
Men landslagsläkaren tillbakavisar spelarnas teori.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2019
"Jag rör ingen rödbetsjuice", säger mittbacksstjärnan Nilla Fischer inför VM-premiären mot Chile. Arkivbild.
"Jag rör ingen rödbetsjuice", säger mittbacksstjärnan Nilla Fischer inför VM-premiären mot Chile. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var märkliga scener under fotbolls-VM i Winnipeg 2015. Sverige tog planenligt ledningen med 2–0 i premiären mot Nigeria, men när slutsignalen ljöd hade Sverige fallit ihop och matchen slutat 3–3. Den svenska energin var puts väck och under andra halvleken drabbades halva startelvan av kramp.

Det scenariot ska inte upprepas i VM-premiären mot Chile på tisdag, för nu tror sig det svenska laget veta orsaken till kollapsen.

Annons

– Vi ska inte dricka rödbetsjuice den här gången. Det var nog det som vi fastnade på, att vi drack något som vi inte var vana vid, säger Sofia Jakobsson.

"Svinäcklig" juice

Nilla Fischer har tidigare, i sitt sommarprogram i P1, berättat hur de svenska spelarna kämpade i sig "svinäcklig" rödbetsjuice inför matchen för att förbättra syreupptagningsförmågan. Rödbetor innehåller mycket nitrat, som kan hjälpa kroppen att utnyttja syret mer effektivt, och vissa studier pekar på att rödbetsjuice därför kan ge förhöjd uthållighet.

Men att det skulle ha orsakat krampepidemin avskriver landslagsläkaren Mats Börjesson.

– Nej, absolut inte. Vi vet ju vad kramp beror på, säger han.

– Det finns tre viktiga faktorer: det ena är att man har haft kramp tidigare, det andra är att man har en svag punkt, kanske ett ben där man har jobbat ikapp efter en skada eller så, och det tredje är att man utsätter den svaga punkten för väldigt hård belastning. I den matchen mot Nigeria så stämde alla tre punkter in på våra spelare.

Det finns inget förbud för de svenska spelarna att dricka rödbetsjuice den här gången. Men Börjesson förstår om spelarna låter bli, då det kan ge biverkningar i form av magbesvär, något som flera spelare fick i samband med VM för fyra år sedan.

– Det finns enstaka studier som visar att det kan förbättra uthålligheten någon procent, men det är rätt så tunn evidens. Vinsten är väldigt liten, om någon. Och om man dessutom får magbiverkningar så kan jag förstå det, så det är ingenting som vi pushar.

"Jagar dem med dricka"

Spelarna verkar inte ta några chanser.

– Nej, jag rör ingen rödbetsjuice. Kanske någon enstaka rödbeta men definitivt ingen rödbetsjuice. Vi vet inte om det var den, men det var en ny grej som vi provade på. Och vi kommer inte att testa på något nytt inför tisdag, säger Nilla Fischer.

Mats Börjesson säger att förutsättningarna är betydligt bättre nu än inför VM i Kanada, då många spelare kom till mästerskapet med skadehistorik. Och han tror sig veta hur Sverige ska förhindra ett nytt kollektivt krampanfall.

– Om det är något vi ska koncentrera oss på så är det att få i spelarna tillräckligt med vätska när det är varmt. Vi går ju och jagar dem med dricka. Det är mycket viktigare.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons