Annons

Maorier kan ha varit först till Antarktis

Nya Zeelands ursprungsfolk maorier kan ha varit först till Antarktis – 1 300 år innan kontinenten "upptäcktes". Det visar en studie publicerad i Journal of the Royal Society of New Zealand, .
Antarktis • Publicerad 11 juni 2021
Maorier kan ha kommit till Antarktis omkring 1|300 år innan kontinenten "upptäcktes". Arkivbild.
Maorier kan ha kommit till Antarktis omkring 1|300 år innan kontinenten "upptäcktes". Arkivbild.Foto: AP/TT

Upptäckten av Antarktis har i modern historieskrivning tillskrivits en rysk expedition från 1820. Och en amerikansk upptäcktsresande har räknats som den första att landstiga där året därpå.

Men en studie visar att polynesiska sjöfarare (ett folkslag som maorierna är del av) närmade sig kontinenten över tusen år före det.

Annons

– Vi har polynesiska berättelser om resor mellan öarna, och om hur (upptäckaren) Hui Te Rangiora och hans besättning på fartyget Te Ivi O Ateaatt reser in i Antarktis vatten, troligtvis i början av 600-talet, säger forskaren Priscilla Wehi.

Studien bygger bland annat på berättelser som traditionellt överförs muntligen inom den maoriska kulturen. De skildrar både resandet och kunskaper om navigation och astronomi.

Forskarna har också hittat en stor mängd litteratur i ämnet som bygger på studier som har gjorts utanför den traditionella vetenskapstraditionen och som tidigare inte har granskats ordentligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons