Annons

Sonden redan klar – har lyft från månen

Kinas sond Chang'e-5 har jobbat på oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean på månen. Ett helt jorddygn före utsatt tid är alla mineralprover insamlade och sonden har lyft igen, enligt statliga tv-bolaget CCTV.
Rymden • Publicerad 3 december 2020
Bild tagen med Chang'e-5:s panoramakamera, som förvrider perspektivet för att få med mer av landskapet runt landaren på "Stormarnas ocean".
Bild tagen med Chang'e-5:s panoramakamera, som förvrider perspektivet för att få med mer av landskapet runt landaren på "Stormarnas ocean".Foto: CNSA/Nya Kina/AP/TT

Därmed inleds nästa riskfyllda del av Kinas prestigeprojekt på månen – att landningsfarkosten ska återansluta till skeppet som ligger i omloppsbana, och sedan ska skicka hem proverna till jorden.

Enligt tv-bolaget, som hänvisar till uppgifter från Kinas rymdstyrelse CNSA, lämnade Chang'e-5 månens yta klockan 16.10 svensk tid, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Exklusiv klubb

Annons

Om hemfärden lyckas ansluter sig Kina till den mycket exklusiva klubb med nationer som bärgat och fört hit material från månen, ett sällskap där bara USA och dåvarande Sovjetunionen ingår sedan expeditionerna på 1960- och 70-talen.

Chang'e-5, som är döpt efter den kinesiska mångudinnan, landade i det tidigare outforskade området Oceanus Procellarum (Stormarnas ocean) på månen i tisdags.

Kina har offentliggjort filmer från landningen, spridda av västerländska branschjournalister , som visar hur sonden flyger in flackt, saktar ned och justerar sin position innan den dimper ned i mångruset.

Icke besökt del

Just att landa och lyfta kontrollerat på månen har av experter beskrivits som extra svåra utmaningar att lyckas med för de länder som vill kalla sig rymdstormakter. Många har försökt, och många har misslyckats – även USA och Sovjetunionen i början, och på senare år bland andra Indien och Israel.

Om Chang'e-5 lyckas ta sig tillbaka, och landa i Inre Mongoliet i mitten av december blir det första gången sedan 1976 som mänskligheten får hit mineraler från månen. Dessa prover anses också extra intressanta eftersom de är från en tidigare icke besökt del av månytan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons