Annons

Människorättsjurist gripen i Teheran

Iran • Publicerad 9 november 2022
En människorättsjurist har gripits på Teheranflygplatsen Mehrabad. Arkivbild.
En människorättsjurist har gripits på Teheranflygplatsen Mehrabad. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Revolutionsgardet i Iran har gripit en välrenommerad människorättsjurist, som del av de hårda motåtgärder som regimen vidtar mot de omfattande protester som skakar landet.

Mostafa Nili greps på Mehrabads flygplats i Teheran i måndags kväll och kort därpå genomfördes en polisräd i hans mammas hem, meddelar systern Fatemeh Nili via Twitter.

Annons

Frihetsberövandet omskrivs också av en annan framstående jurist, Saeid Dehghan, som i ett Twitter-inlägg beskriver sin gripne kollega som "ett av få hopp för medborgare som står inför ett politiskt system som är juristers fiende".

Mostafa Nili har företrätt många politiska fångar i Iran och gripits och fängslats flera gånger tidigare, enligt människorättsorganisationen Frontline Defenders. Bland annat var han del av en grupp som greps förra året när den förberedde en stämningsansökan mot den iranska staten med anledning av dess bristfälliga hantering av covidpandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons