Annons

Över 20 döda när tåg i Mexiko föll över gata

Minst 23 personer miste sina liv och och flera skadades svårt då en bro kollapsade och ett metrotåg föll ned över en bilväg i Mexikos huvudstad.
Presidenten beordrar en utredning för att se vem som bär ansvaret.
Mexiko • Publicerad 4 maj 2021
Räddningsstyrkor vid olycksplatsen natten till tisdagen lokal tid.
Räddningsstyrkor vid olycksplatsen natten till tisdagen lokal tid.Foto: Pedro Pardo/AFP/TT
Räddningspersonal måste gå försiktigt fram i det instabila olycksområdet.
Räddningspersonal måste gå försiktigt fram i det instabila olycksområdet.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Klockan var strax efter 22 lokal tid på måndagen då någonting gav vika mellan stationerna Olivos och Tezonco på metrosystemets linje 12. Det upphöjda spåret kollapsade, och tåget rasade ned på den intensivt trafikerade gatan därunder, visar övervakningsbilder som mexikanska medier lagt ut på Twitter.

– Plötsligt syntes att hela strukturen skakade, säger ett anonymt vittne till tv-bolaget Televisa.

Annons

– När dammet lagt sig sprang vi fram för att se om vi kunde hjälpa någon. Men det hördes inga skrik, säger kvinnan.

– Kanske var de i sådan chock.

President beordrar utredning

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador utlovar en noggrann utredning om olyckan.

– Den djupgående utredningen ska . . . visa sanningen. Sedan ska vi se var ansvaret ligger, säger presidenten på en presskonferens.

Claudia Sheinbaum, borgmästare i Mexico City (Ciudad de México), räknar hittills till 23 döda. Ett 50-tal skadade vårdas på sjukhus. Tillståndet är kritiskt för minst sju av dem, skriver BBC.

Tågvagnarna har ställt sig som ett "V" över vägen, och riskerar att rasa mer, vilket har försvårat arbetet som fick pausera under natten.

Under Ebrards tid

Metronätet i staden är relativt nytt, de första delarna togs i drift på 1960-talet, men har vuxit till Nordamerikas näst största, efter New York. I antal resande ligger nätet på ungefär tionde plats i världen.

Enligt nyhetsbyrån EFE byggdes det nu kollapsade segmentet i ett system med upphöjda spår som byggdes då Marcelo Ebrard var högste ansvarige politiker i Mexico City, vilket var åren 2006–2012.

Ebrard är numera Mexikos utrikesminister. Hur efterspelet till måndagens olycka hanteras kan få politisk betydelse för hela Mexiko – Ebrard och borgmästare Sheinbaum nämns ofta som tänkbara framtida presidenter i landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons