Annons

Många rykten men få svar om broexplosionen

En enorm explosion på den allra viktigaste länken mellan Ryssland och det ockuperade Krim. Nyheten spreds direkt över världen. Rykten och anklagelser var snabbt i luften. Men vad – och vem – kan ha legat bakom explosionen?
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Den våldsamma explosionen i lördags förstörde en stor del av Kertjbron.
Den våldsamma explosionen i lördags förstörde en stor del av Kertjbron.Foto: AP/TT

På filmklipp från detonationen syns ett enormt eldmoln, ett tåg i brand och en vägbana som till stor del rasat ner i vattnet.

Flera teorier har förts fram om vad som orsakade explosionen på Kertjbron. Ingen av dem framstår än så länge som mer självklar än den andra, enligt en genomgång som BBC gjort.

Sprängmedel på lastbil?

Annons

Ryssland förde snabbt fram uppgiften att den orsakats av en sprängladdning i en lastbil, oklart på vems uppdrag. President Vladimir Putin anklagade kort därefter Ukraina för att ha attackerat bron "som en terrorhandling".

Filmer och bilder från övervakningskameror som cirkulerat på sociala medier visar en lastbil, enligt uppgift på väg från den närbelägna staden Krasnodar i Ryssland, som färdas på bron ungefär samtidigt som explosionen. Ryssland gick till och med ut och namngav både en ägare till lastbilen och ett namn på en person som ska ha varit föraren.

Men granskningar av bildmaterialet verkar snarare tyda på att eldbollen har sitt ursprung bakom lastbilen och lite åt sidan.

Terrorattentat?

Att Ryssland så snabbt presenterade en "terrorförklaring", som snabbt fick spridning, skulle kunna tyda på att Ryssland ville sprida bilden av ett terrordåd, snarare än ett krigssabotage utfört av Ukraina.

Och att det skulle handla om en lastbil med sprängämnen avfärdas av en tidigare sprängmedelsexpert inom det brittiska försvaret som BBC har pratat med.

"Jag har sett flera stora, fordonsburna IED (improviserade sprängladdningar) i mina dagar, och det här ser inte ut som en", säger han.

Farkost på vattnet?

Enligt honom är en mer trolig förklaring en massiv explosion under bron med hjälp av en kamouflerad vattendrönare eller vattenfarkost.

"Broar är oftast konstruerade att klara kraftiga tryck nedåt och ett visst tryck från sidan, från vind. De är vanligtvis inte gjorda för att stå emot tryck underifrån, och jag tror att detta har utnyttjats", säger han.

Det finns också en filmsekvens där svallvågor från en liten båt eller liknande observeras i närheten av en bropelare ögonblicket före explosionen, som också lett till spekulationer.

Denna film, tillsammans med uppgifter om ett fynd av en mystisk obemannad vattenfarkost som flutit i land på en marinbas på Krimhalvön den 21 september, har väckt frågor. En kajakliknande, täckt båt med någon typ av sensorer monterade. Farkosten ska ha förts till havs av den ryska militären och sprängts. Kan det ha varit något liknande som transporterade sprängmedel för explosionen?

Fjärrstyrda och obemannade

Annons

En företrädare för det ryska ockupationsstyret i Sevastopol bekräftade då att en "del av en obemannad farkost" hittats och skriver i ett uttalande att den efter en besiktning "fördes ut till havs och förstördes".

Det är enligt BBC inte första gången som det funnits rykten om att Ukraina har tillgång till liknande "osynlig" utrustning, som skulle ha kunnat användas i en attack.

"Det finns välgrundade rapporter om att Ukraina har både sådan övervakningsutrustning och havsbaserade fjärrstyrda farkoster", säger sprängmedelsexperten.

Ingen har än så länge kunnat leda någon av teorierna i bevis, vare sig lastbilsteorin eller vattenfarkostteorin. Inte heller vem som ligger bakom attacken.

Rysk säkerhetskonflikt?

I ett uttalande från president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoljak strax efter explosionen antyddes att attacken utfördes med hjälp av lastbil, och att svaren finns på den ryska sidan.

"Det är värt att notera att lastbilen som exploderade enligt alla indikationer åkte över bron från den ryska sidan. Så den som vill ha svar borde söka i Ryssland", sade han enligt AFP, och tillade att explosionen troligen var ett resultat av konflikter mellan olika fraktioner inom den ryska säkerhetsapparaten.

Ukrainsk säkerhetstjänst?

Det motsägs dock av en högt uppsatt källa som säger till The New York Times att det var Ukrainas säkerhetstjänst som arrangerade attacken.

Liknande attacker bakom frontlinjerna brukar inte bekräftas officiellt, det gäller även till exempel attacken mot Ryssland Svartahavsflottas flaggskepp Moskva och attacken mot en flygbas på Krim i augusti.

Fortfarande är det alltså oklart både vad och vem som orsakade explosionen.

Fakta: Kertjbron

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för landets olagliga ockupation av den ukrainska halvön. Den 19 kilometer långa bron invigdes av Vladimir Putin 2018, som själv satt bakom ratten på en orange lastbil vid firandet och kallade konstruktionen av bron "ett mirakel".

Bron har också en praktisk betydelse för det ryska krigsmaskineriet i södra Ukraina, där ukrainska styrkor genomför en motoffensiv.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons