Annons

Många missar mobilfri dag

Har du lagt mobilen åt sidan? Inte? I dag är det mobilfria dagen som kom till bland annat för att ge människor ljudvila och ro.
På senare år har dagen alltmer fallit i glömska.
Teknik • Publicerad 1 juni 2019
Den 1 juni 2002 gick startskottet för den mobilfria dagen. Arkivbild.
Den 1 juni 2002 gick startskottet för den mobilfria dagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är så integrerat i våra liv men därmed betyder det inte att det kommer vara så i framtiden, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet, om mobiltelefonanvändandet i dag.

Rapporter om mobilanvändandet har det skrivits många under åren. Den 1 juni 2002 infördes den mobilfria dagen som uppmanar alla att stänga av sina telefoner för att värna om den gemensamma ljudmiljön.

Annons

Bakgrunden till temadagen går tillbaka till mobiltelefonens startskott. Då ville många låta sin omgivning veta, och framför allt höra, att man ägde en.

– Det finns en diskussion i samhället om det är nyttigt eller inte att ägna sig åt att titta på sina mobiltelefoner hela tiden. Jag tror att det är vardag för människor i urbana områden, att det inte är något verkligt problem, säger Jonas Engman.

Att leva utan en mobiltelefon är någonting han tror de flesta skulle klara av, men han tror samtidigt inte att vi har kommit dit ännu.

– Jag tror det är många, inte bara tonåringar och yngre utan många generationer som tycker sig ha svårt att avstå från mobilen. Så det är kul att vi har den här dagen som sätter fingret på någonting, säger Jonas Engman.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons