Annons

Ny attack mot Zaporizjzja – "absolut ondska"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att nattens attack mot staden Zaporizjzja, där minst tolv personer dödades, är "absolut ondska".
Ukraina • Publicerad 9 oktober 2022
Den ukrainska räddningstjänsten jobbar vid ett bostadshus i Zaporizjzja som fick stora skador i nattens robotattack.
Den ukrainska räddningstjänsten jobbar vid ett bostadshus i Zaporizjzja som fick stora skador i nattens robotattack.Foto: Leo Correa/AP

Uppgifterna om exakt hur många personer som dödats i den senaste attacken mot den ukrainska staden Zaporizjzja går isär på söndagen.

Stadens tillförordnade borgmästare Anatoly Kurtev skriver på Telegram att minst 17 personer har dödats och att många bostadshus och byggnader förstörts under nattens robotattack.

Annons

Volodymyr Zelenskyj och en lokal tjänsteman uppger att tolv personer dött i attacken men att fler offer kan finnas under de raserade husen som nu genomsöks av räddningspersonal. Enligt presidenten vårdas också 49 skadade personer varav sex barn på sjukhus.

"Absolut ondska. Vildar och terrorister. Från den som gav ordern till alla som utförde ordern. De kommer att hållas ansvariga", skriver Zelenskyj på Telegram.

I torsdags dödades också minst 17 personer i Zaporizjzja sedan Ryssland attackerat bostadshus i staden.

Intensiva strider pågår också i närheten av staden Bachmut i Donetsk, ett av få ställen i Ukraina där ryska styrkor fortfarande är på offensiven.

Under lördagen tappade kärnkraftverket Zaporizjzja den sista externa strömförsörjningen efter ny beskjutning och drevs enbart på dieselgeneratorer. Under söndagen bekräftar chefen för Internationella atomenergiorganet IAEA, Rafael Grossi, att den externa strömförsörjningen har återupprättats.

"En tillfällig lättnad i en fortsatt ohållbar situation. En skyddszon krävs nu", skriver Grossi på Twitter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons