Annons

Man häktad för hämndaktion efter flickmord

En 21-årig man har häktats misstänkt för ett mordförsök i Vällingby i nordvästra Stockholm hösten 2020. Brottet misstänks vara en del i en hämndaktion efter mordet på en tolvårig flicka i Botkyrka i augusti samma år.
Brott • Publicerad 4 februari 2022
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts till döds i augusti 2020. Arkivbild.
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts till döds i augusti 2020. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audin användes senare vid skottlossningen i Botkyrka i augusti 2020, där en flicka dödades. Arkivbild.
Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audin användes senare vid skottlossningen i Botkyrka i augusti 2020, där en flicka dödades. Arkivbild.Foto: Polisen

Totalt sitter åtta män i 20-årsåldern häktade misstänkta för försök till mord, medhjälp till försök till mord och stämpling till mord som ska ha skett i bland annat Norsborg och Vällingby under perioden 2 augusti till den 23 november 2020. En nionde person är också misstänkt i ärendet, framgår från handlingar vid Södertörns tingsrätt.

Mordförsöket i Vällingby, som 21-åringen nu häktats för, ägde rum den 7 september 2020.

Krypterade chattar

Annons

Utredningen bedrivs "i nära samband" med mordet på flickan, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Gärningarna misstänks vara en hämndaktion för mordet den 2 augusti 2020 och misstankarna framkom när polis och åklagare fick del av chattar från den krypterade chattjänsten SKY ECC", säger kammaråklagare Ida Arnell i en skriftlig kommentar.

Flickan dödades då hon träffades av skott från en bil som passerade en snabbmatsrestaurang i Botkyrka söder om Stockholm. Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan, utan att hon kom i vägen för en konflikt mellan två kriminella nätverk.

Mest eftersökta

Flera män sitter häktade för inblandning i skottlossningen vid restaurangen och för ett annat mordförsök i Norsborg dagarna dessförinnan. Två av de män som förekommer i den utredningen dömdes nyligen till fängelse för grovt vapenbrott då de hanterat flera vapen vid inspelningen av en rapvideo, bland annat den AK 47:a som användes vid skottlossningen där flickan dog. I videon syns även den vita Audi som gärningsmännen körde.

Tre andra män som misstänks för mordet har lagts upp på Europols lista över Europas mest eftersökta personer. De tros gömma sig i Turkiet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons