Annons

Man friad i mål om krigsbrott i Afghanistan

Brott • Publicerad 1 mars 2023
En man som åtalats för krigsbrott frias, bland annat för att tingsrätten inte litar på uppgifter från en asylutredning. Arkivbild.
En man som åtalats för krigsbrott frias, bland annat för att tingsrätten inte litar på uppgifter från en asylutredning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En man som åtalats för krigsbrott i Afghanistan frias av Göteborgs tingsrätt.

Åtalet utgick från mannens egen berättelse om att han tillhört en milisgrupp som stridit mot talibanerna, och att milisen kidnappat civila för att utväxla fångar med talibanerna.

Annons

Händelsen, som skedde för sju år sedan, har beskrivits av medier. Mannen berättade om sin roll när han sökte asyl i Sverige.

Men tingsrätten anser att det saknas bevis för att mannens berättelse, som lämnades via tolk i asylutredningen, är korrekt. Under rättegången har han nekat till brott, skriver Göteborgs-Posten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons