Annons

Man döms för "vansinnesattack" mot polis

Beväpnad med kniv och bensin försökte mannen ta sig in i polishuset i Norrköping. När han stoppades knivhögg han en polis.
Nu döms 57-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, rapporterar NT.
Brott • Publicerad 7 juli 2023
Polis och avspärrningar utanför polishuset i Norrköping den 27 februari efter att en polis knivskurits utanför entrén. Arkivbild.
Polis och avspärrningar utanför polishuset i Norrköping den 27 februari efter att en polis knivskurits utanför entrén. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Mannen döms för två mordförsök och förberedelse till grovt sabotage mot blåljussabotage. Han ska även betala skadestånd till två poliser på sammanlagt drygt 450 000 kronor.

Domen meddelades av Norrköpings tingsrätt direkt efter avslutad förhandling på fredagen.

Annons

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 57-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av rättspsykiatrisk vård. Utredningen har enligt NT visat att det finns en risk för återfall.

Mannen har enligt tidningen nekat till brott och inte velat svara på frågor under rättegången.

Oprovocerad attack

Beväpnad med två knivar, tändare och 14 petflaskor fyllda med bensin kom mannen den 27 februari i år till polishuset i Norrköping. När han nekades tillträde drog han kniv och gick till oprovocerad attack mot en civilklädd polis på väg ut ur byggnaden.

Polismannen fick livshotande skador. Han mottog flera knivhugg mot buken och bålen, och fick bland annat ena lungan punkterad. En annan polis som försökte stoppa mannen jagades med kniv men klarade sig utan fysiska skador. Attacken avbröts sedan mannen skjutits i benet.

"Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde", sade Lisa Hedberg i ett pressmeddelande samband med att mannen åtalades.

Tidigare våld mot poliser

Det är enligt åklagaren oklart vad bensinflaskorna skulle användas till, men teorin är att planen var att "anlägga en brand och bruka våld inne på polisstationen".

Polisen har tidigare uppgett att det inte finns något som tyder på annat än en "ensam gärningsman med psykisk ohälsa". Enligt Aftonbladet har mannen tidigare dömts för att ha angripit poliser. Han släpptes från rättspsyk sommaren 2022 efter nio års vård, enligt tidningens uppgifter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons