Annons

Malmöbo smugglade 109 miljoner över bron

En 29-årig Malmöbo har erkänt att han smugglat motsvarande 109 miljoner svenska kronor i kontanter från Danmark till Sverige. För att lura tullhundarna hade han kaffebönor stående bredvid pengarna i ett dolt utrymme i bilen.
Danmark • Publicerad 11 oktober 2022
En 29-årig Malmöbo har erkänt penningsmuggling mellan Sverige och Danmark. Arkivbild.
En 29-årig Malmöbo har erkänt penningsmuggling mellan Sverige och Danmark. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Idén kom från hans uppdragsgivare, hans tidigare chef på ett kafé i Malmö, har han förklarat.

– Han sade till mig att kaffebönorna var placerade där för att inte hundarna skulle kunna känna lukten av pengar.

Annons

Totalt har han gjort 37 sådana smugglingsresor över Öresund under fem månaders tid. För varje resa fick han 10 000 kronor i ersättning av uppdragsgivaren, hans tidigare chef på kaféet i Malmö där han varit anställd som kock. Chefen liksom ytterligare två personer är också häktade i målet.

Under en resa den 14 juni blev han avslöjad och nu har Köpenhamns tingsrätt kommit fram till att han ska dömas till tre års fängelse för penningtvätt. Domstolen konstaterar att han var medveten om att pengarna kom från illegal verksamhet. Åklagaren, som hade velat se ett ännu längre straff, tryckte särskilt på att det handlade om ett stort antal resor och en organiserad verksamhet.

Penningtvätten har avslöjats i ett dansk-svenskt polissamarbete. Under rättegången har det inte framgått vilken typ av kriminell verksamhet som genererat pengarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons