Annons

Malmö stad gör dubbla Ivo-anmälningar

Vård • Publicerad 11 juni 2021
Malmö stad har lämnat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Malmö stad har lämnat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Malmö stad har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) två dagar i rad, skriver Sydsvenskan. I båda fallen gäller anmälningarna missar i kommunikationen mellan kommunens hemtjänst och sjuksköterskor.

Den första rapporterade händelsen gällde en kvinna som i mars avled i kallbrand på sjukhus efter att hemtjänsten tiotals gånger försökt komma i kontakt med jourhavande sjuksköterska.

Annons

Den andra anmälningen gäller en sjuksköterska som i april mot reglerna uppmanat hemtjänsten att dra ut en hjärtnära kateter på en patient, vilket kunde lett till en livsfarlig situation. Patienten klarade sig dock under omständigheterna väl.

Mia Fjellström Jungmark, enhetschef för hemsjukvård hos Malmö stad, säger att händelsen är allvarlig och att riskerna för en allvarlig vårdskada har varit stor.

– Det här ska inte få hända, säger hon till tidningen.

Från och med i höst inför Malmö stad nya rutiner för hur kritisk information ska överlämnas inom vård och omsorg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons