GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malmö stad gör dubbla Ivo-anmälningar

Malmö stad har lämnat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Malmö stad har lämnat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Malmö stad har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) två dagar i rad, skriver Sydsvenskan. I båda fallen gäller anmälningarna missar i kommunikationen mellan kommunens hemtjänst och sjuksköterskor.

Den första rapporterade händelsen gällde en kvinna som i mars avled i kallbrand på sjukhus efter att hemtjänsten tiotals gånger försökt komma i kontakt med jourhavande sjuksköterska.

Den andra anmälningen gäller en sjuksköterska som i april mot reglerna uppmanat hemtjänsten att dra ut en hjärtnära kateter på en patient, vilket kunde lett till en livsfarlig situation. Patienten klarade sig dock under omständigheterna väl.

Mia Fjellström Jungmark, enhetschef för hemsjukvård hos Malmö stad, säger att händelsen är allvarlig och att riskerna för en allvarlig vårdskada har varit stor.

– Det här ska inte få hända, säger hon till tidningen.

Från och med i höst inför Malmö stad nya rutiner för hur kritisk information ska överlämnas inom vård och omsorg.

Läs mer