Annons

Målet: Turkos-grönt även efter kanslerns avgång

Genom att avgå som förbundskansler efter korruptionsanklagelserna kan Sebastian Kurz ha räddat den regeringskoalition mellan kristdemokratiska ÖVP och De gröna som styr Österrike.
Samarbetet inom den turkos-gröna regeringen fortsätter, är beskedet från De grönas partiledare Werner Kogler.
Österrike • Publicerad 10 oktober 2021
Österrikes vicekansler, tillika partiledare för De gröna, Werner Kogler ska under dagen träffa utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP) som ser ut att ta över efter avgående förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Österrikes vicekansler, tillika partiledare för De gröna, Werner Kogler ska under dagen träffa utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP) som ser ut att ta över efter avgående förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.Foto: Lisa Leutner/AP/TT
Alexander Schallenberg (ÖVP) är Österrikes utrikesminister och får nu ta över posten som landets förbundskansler. Arkivbild
Alexander Schallenberg (ÖVP) är Österrikes utrikesminister och får nu ta över posten som landets förbundskansler. ArkivbildFoto: Lisa Leutner/AP/TT
Sebastian Kurz tog över ledningen för ÖVP 2017 och stöpte då om partiet, bland annat genom att ändra partifärgen från svart till turkos. Arkivbild.
Sebastian Kurz tog över ledningen för ÖVP 2017 och stöpte då om partiet, bland annat genom att ändra partifärgen från svart till turkos. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Under söndagen samtalade Kogler med utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP), som nu tar över förbundskanslerposten, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Vad som sades dem emellan är ännu oklart.

Efter det mötet var det dags för Schallenberg att träffa landets president Alexander Van der Bellen. På väg dit gav han de samlade journalisterna några korta kommentarer i form av att det som hänt är "en utmanande uppgift och tid för oss alla". Det nya uppdraget kallar han för "en överraskning". Mer detaljerade uttalanden kommer först efter att han svurits in som kansler, vilket väntas ske under måndagen.

Annons

Sebastian Kurz avgångsbesked kom under lördagskvällen efter att det i veckan framkommit att Kurz och flera andra, honom närstående, personer utreds för mutor, bestickning och trolöshet. Detta ledde till ett starkt ifrågasättande av Sebastian Kurz som kansler, även från De grönas håll.

I en intervju med public servicebolaget ORF säger De grönas gruppledare Sigrid Maurer att hon utgår från att Sebastian Kurz inte återkommer som förbundskansler under den här mandatperioden, och att målet är att den turkos-gröna regeringen ska sitta kvar fram till nästa ordinarie val, 2024.

Kallas skuggkansler

Samtidigt har oppositionen antytt att man inte tycker att avgången räcker, eftersom Sebastian Kurz fortfarande sitter kvar som ÖVP-ledare och dessutom kommer att bli partiets gruppledare i nationalrådet, underhuset i Österrikes parlament. "Skuggkansler", kallar exempelvis socialdemokraternas partiledare Pamela Rendi-Wagner honom.

Under söndagen meddelade oppositionen att man vill inleda en parlamentarisk utredning av anklagelserna.

Misstankarna mot bland annat Kurz blev kända i onsdags då flera husrannsakningar genomfördes, bland annat på förbundskanslerns kansli och ÖVP:s högkvarter och hos flera personer Sebastian Kurz i närhet. Enligt anklagelserna har Sebastian Kurz och hans medarbetare för flera år sedan köpt friserade opinionsundersökningar som talat till Kurz fördel.

Falska fakturor

Dessa ska ha betalats med skattepengar som gått från finansdepartementet via fejkade fakturor, skriver Die Presse. Dessutom ska man haft ett avtal med ledningen för tabloiden Österreich, som gick ut på att tidningen publicerade mätningarna i utbyte mot annonsinköp.

ÖVP och De gröna har regerat tillsammans sedan januari 2020. Detta sedan att landet gått till nyval efter den så kallade Ibizaskandalen, som ledde till att den föregående koalitionen mellan ÖVP och högerpopulistiska FPÖ sprack. Politiken i Österrike har under hela 2000-talet präglats av flera i förtid fallna regeringar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons