Annons

Maktspel bakom attacker mot protestlägret

Sudans militärjunta träter med oppositionen om en eventuell maktdelning och huruvida landets konstitution ska bygga på sharialagar.
Det senaste försöket att bryta upp proteströrelsens läger i huvudstaden Khartum är ett led i maktspelet, säger en expert.
Sudan • Publicerad 3 juni 2019
Demonstranter utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Arkivbild.
Demonstranter utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Arkivbild.Foto: AP/TT

Minst 30 människor dödades och många skadades när säkerhetsstyrkornas försökte få proteströrelsen att lämna platsen utanför militärhögkvarteret i Khartum, uppger en oppositionell läkarorganisation för nyhetsbyrån Reuters.

Proteströrelsen SPA stämplar juntans försök att upplösa protesterna som en massaker.

Juntan vägrar ge upp

Annons

Redie Bereketeab, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, säger att försöket att bryta upp lägret handlar om en kamp om vem som ska leda landet efter president Omar al-Bashir, som tvingats bort efter tre årtionden vid makten.

– Det handlar om makten. Militärrådet vill inte lämna makten, de vill inte ge upp och försöker behålla makten oavsett vad det kostar, säger Bereketeab till TT.

Försökt förhandla

Protesterna utanför högkvarteret har fortsatt sedan militärrådet tog över. Demonstranterna kräver ett civilt styre. Militärrådet har försökt förhandla med oppositionen om en maktdelning, men det har hittills inte gett resultat, enligt Bereketeab.

– Oppositionen har tackat nej och sagt att militärrådet ska lämna makten till den civila regeringen, men de har vägrat, säger han.

Förutom att de båda parterna inte kan enas om hur övergångsregeringen ska ledas och vem som ska vara dess ordförande är en tvistepunkt hur landets konstitution ska utformas, säger Redie Bereketeab.

– Militären säger att basen ska vara sharialagar. Oppositionen säger nej, det är folket som bestämmer efter valet. Det är tvistefrågorna.

Kan tvingas ge upp

Militärrådet kommer dock med tiden att tvingas lämna över makten till oppositionen, tror Redie Bereketeab.

– Det är stora svårigheter som finns i landet som armén inte kan hantera. Det är även tryck utifrån från Afrikanska unionen och FN som säger att de ska lämna makten till de civila. Vad det kommer kosta innan de lämnar makten kan jag inte säga, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons