Annons

Andersson: Ett steg mot lägre elpris

Förhandlingarna om en elprismodell i EU går bra, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).
Moderaterna regerar dock starkt på att hon säger att ett genombrott har skett.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2022
Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (på skärm) under fredagens pressträff med anledning av ett extrainsatt energiministerrådsmöte i Bryssel.
Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (på skärm) under fredagens pressträff med anledning av ett extrainsatt energiministerrådsmöte i Bryssel.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är definitivt en lögn, säger M:s energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin.

Under fredagen har energiminister Khashayar Farmanbar (S) varit i Bryssel och förhandlat om gemensamma åtgärder för att få ned elpriserna. Elpriserna ska frikopplas från gaspriserna så att inte Putin och Ryssland ska få bestämma priset på el i EU, förklarar han.

Annons

– I dag kom ett genombrott i förhandlingarna. Det här är ett steg mot ett lägre elpris, säger Magdalena Andersson.

Enligt henne kan de åtgärder som EU-länderna nu förhandlar om – sparåtgärder, stöd till elbolagen och ett tak för hur mycket vissa bolag får tjäna – få ned elpriserna till hälften.

– Sammantaget kan de här åtgärderna få ned elpriserna till minst hälften, inte minst i södra Sverige.

"En charad"

Carl-Oskar Bohlin reagerar dock starkt på pressträffen som S-ministrarna höll och att statsministern säger att det skett ett genombrott. Redan i handlingarna inför mötet framgick att det var ett diskussionsmöte. Resultatet hittills är "en skiss på ett papper".

– När man säger att det skett ett stort genombrott är det definitivt en lögn, säger han till TT.

Det är lovvärt att Sverige arbetar med frågan inom EU, men att likt förra veckan ge sken av regeringen driver på för att få till en frikoppling av gasen från elmarknaden är en "luftpastej", enligt M.

Inget konkret förslag

Både Andersson och Farmanbar anser att enigheten i EU är ovanligt stor. Nu är det bråttom, enligt energiministern. Elpriserna är ett stort problem för länderna.

Men ännu finns inget konkret förslag. Att åtgärderna kommer att finnas på plats innan vintern, när elpriserna väntas nå nya höjder, kan regeringen heller inte lova.

– Det är den målsättning vi jobbar efter. Men det kommer krävas beslut i EU, genomförande och anpassningar för olika länder, så det är svårt att benhårt utlova exakta tider, säger Farmanbar.

Energiministrarna ska träffas snart igen, enligt Farmanbar. Nästa vecka lägger EU-kommissionen fram sitt slutgiltiga förslag och då ska beslut fattas.

– Nästa gång så kommer skarpa förslag, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons