Annons

Sverige långt från OS efter ny storförlust

Basketlandslagets OS-dröm är på god väg att gå i kras.
Efter storförlusten mot Kanada är det inte ens säkert att det räcker att vinna mot Belgien för att ta sig till Tokyo.
Basket • Publicerad 8 februari 2020
Frida Eldebrink och Sverige har det tufft i OS-kvalet.
Frida Eldebrink och Sverige har det tufft i OS-kvalet.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är tuffa motståndare som Sverige stöter på i OS-kvalet i belgiska Oostende. Efter den inledande 21-poängsförlusten mot världstian Japan väntade på lördagskvällen världsfyran Kanada, som krossade Sverige med 80–50.

Belgiens seger mot Japan tidigare på kvällen gör läget extra tufft för Sverige inför söndagens avslutning. För att helt säkert nå OS för första gången måste Sverige besegra världsnian Belgien på bortaplan med minst 15 poäng – en bragd som förefaller högst osannolik.

Annons

Skulle Sverige slå Belgien med mindre siffror, vilket blir nog så svårt, behövs hjälp i form av att Japan senare vinner den betydelselösa avslutningsmatchen mot likaledes OS-klara Kanada. Detta för att undvika en inbördes poängskillnadshistoria mellan Sverige, Belgien och Japan (se faktaruta).

Eldebrink och Loyd bäst

Matchen mot Kanada då?

Sverige fick ingen rolig start. Kanada visade direkt varför man är en världsnation och ett stressat Blågult hade stora problem. Efter bara drygt fem minuter ledde Kanada med 13–4.

Men precis när man kunde befara att matchen redan där skulle rinna Sverige ur händerna klev Frida Eldebrink fram. Två raka trepoängare från Eldebrink var precis den väckarklocka som Sverige behövde.

Och snart var det ombytta roller.

Kalis Loyd vågade utmana och göra det oväntade och när skånskan inledde andra perioden med åtta raka poäng hade Sverige plötsligt ledningen, 22–17.

Kanada kom tillbaka, men när Frida Eldebrink drog in ännu en trea var Sverige i ledning 31–29 med bara ett par minuter kvar av första halvlek. Men avslutningen blev olycklig, med åtta raka kanadensiska poäng, och trots OS-kvalets hittills bästa halvlek av Sverige var underläget 31–37 efter halva matchen.

– Vi spelar tufft och tar våra skott med självförtroende. Det är bara att fortsätta hänga i och köra på, sade Frida Eldebrink till SVT i paus.

Rasade i andra

Självförtroendet fanns kanske framför allt hos just Eldebrink. Den 32-åriga guarden inledde andra halvlek med en ny trea och visade med hela kroppen hur gärna hon vill föra det här laget till OS i Tokyo.

Men sedan var det slut på det roliga.

Annons

Bara drygt en minut senare hade kanadensiskorna gjort sju raka poäng, ledde med 44–34 och hade kopplat ett rejält grepp som de sedan aldrig släppte. Klasskillnaden tog ut sin rätt, Sverige hade absolut ingenting att säga till om och tankarna kanske redan började flyga iväg mot den avgörande matchen mot Belgien.

Frida Eldebrink var poängbäst i Blågult med 14 medan stjärncentern Amanda Zahui stannade på blygsamma fyra poäng. Kanada vann till slut enormt komfortabelt.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons