Annons

Macron ska träffa över 220 borgmästare

I Frankrike förbereder man sig på ännu en natt i upploppets tecken.
Presidenten Emmanuel Macron kallar till möte med parlamentets två talmän och borgmästare från över 220 kommuner, skriver Le Monde.
Frankrike • Publicerad 2 juli 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron, i mitten, håller ett avstämningsmöte gällande oroligheterna som skakar landet. Flera ministrar deltar, däribland premiärministern och inrikesministern.
Frankrikes president Emmanuel Macron, i mitten, håller ett avstämningsmöte gällande oroligheterna som skakar landet. Flera ministrar deltar, däribland premiärministern och inrikesministern.Foto: Mohammed Badra/AP/TT

På måndag ska Macron ta emot Yaël Braun-Pivet och Gérard Larcher, ledare för nationalförsamlingen respektive senaten. På tisdag har han bjudit in borgmästare från över 220 kommuner som har drabbats av upploppen.

På måndag ska premiärminister Élisabeth Borne hålla samtal med gruppledare för de olika politiska partierna i parlamentet.

Annons

Beskedet kommer efter flera timmars överläggning i Elyséepalatset, då Macron stämde av situationen med flera av sina ministrar.

45 000 poliser

Under de senaste två nätterna har omkring 45 000 poliser satts in för att hantera våldsamheterna som skakar Frankrike. Samma antal poliser fortsätter jobbet under natten till måndag, meddelar inrikesminister Gérald Darmanin.

I bilder från Marseille som BBC har publicerat syns hur ett splitterskyddat trupptransportfordon satts in på Marseilles gator för att understödja polisen.

Under natten till söndagen grep polisen över 700 personer – vilket innebär att det totala antalet uppgår till över 3 000 sedan i tisdags när oroligheterna eskalerade.

Attack mot borgmästarhem

Enligt myndighetsbedömningar var den senaste nattens våldsamheter mindre intensiva än föregående nätter.

Däremot utsattes en lokal borgmästares hem i Paris ut för en bilattack. Dådet fördömdes av landets premiärminister Élisabeth Borne som kallade det för "särskilt chockerande".

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av att en 17-åring, Nahel, sköts ihjäl av polis under uppseendeväckande former tidigare i veckan.

Under söndagen har flera familjemedlemmar till Nahel gått ut i franska och internationella medier, där de manat till lugn och vädjat om ett stopp på vandaliseringen.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons