Annons

Macron örfilad: "Ultravåldsamma individer"

Frankrikes president Emmanuel Macron har blivit örfilad i samband med en resa i sydöstra Frankrike.
Frankrike • Publicerad 8 juni 2021
Fick en lavett.
Fick en lavett.Foto: Francois Mori/AP/TT

Filmer från Macrons besök i byn Tain-l'Hermitage visar hur en man bakom ett kravallstaket ger Macron en lavett och skriker "Ner med Macronien!" då presidenten sträcker ut handen för att hälsa.

Angriparen brottades genast ned av Macrons livvakter och lokala gendarmer, och presidenten fördes i säkerhet. Efter en kort stund fortsatte dock Macron prata med andra ur allmänheten, som också stod bakom staketet.

Annons

Motivet bakom örfilen är oklart, men gärningsmannen skrek även "Montjoie Saint Denis", vilket var franska arméns stridsrop då landet fortfarande var en monarki.

Presidenten säger till tidningen Le Dauphiné Liberé att han mår bra och inte känner någon oro.

"Låt inte isolerade händelser, ultravåldsamma individer som alltid finns på sådana här demonstrationer, ta över den offentliga debatten. De förtjänar det inte", säger Macron.

Två personer har gripits, enligt BFMTV. Premiärminister Jean Castex kallar attacken en skymf mot demokratin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons