Annons

Macron och Löfven pratade klimatfrågor

Statsminister Stefan Löfven (S) pratade om klimatet och vilka som ska få toppjobben i EU när han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
Men några namn på vem som ska få posten som kommissionens ordförande dök inte upp.
Frankrike • Publicerad 7 juni 2019
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven möttes i Paris.
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven möttes i Paris.Foto: Francois Mori/AP/TT

Emmanuel Macron stegade ut ur Elyséepalatset på fredagseftermiddagen med ett stort leende på läpparna och tog emot statsministern som tidigare under dagen besökt Ericssons anläggning i Massy utanför Paris, och kvällen innan deltagit i ett möte med G7-gruppens arbetsmarknadsministrar.

Lyfte svenska företag

De två höll ett kort anförande på grusplanen utanför huvudentrén innan de försvann in. Macron tryckte bland annat på innovationspartnerskapet som Sverige och Frankrike undertecknade 2017, och nämnde investeringar som svenska företag gjort i Frankrike.

Annons

– Jag tänker på Volvo Lastvagnar, Astra Zeneca och Ericsson. På samma gång har Frankrike investerat massivt i Sverige inom fältet hälsa och vindkraft, sade Macron.

Presidenten sade att han ser en samsyn mellan Sverige och Frankrike när det gäller satsningar på klimatet.

– Europa måste utgöra spjutspetsen i Parisavtalet och måste gynna energiövergången.

Inga namn på mötet

Vid ett senare besök på Sveriges ambassad berättade Löfven att de två ledarna även pratade om EU:s framtid och om utnämningar till de fem toppositionerna i EU-kommissionen. Men enligt statsministern handlade diskussionen inte om att vaska fram ett namn till den högsta posten.

– Vi hade en väldigt bra diskussion om kopplingen mellan den strategiska agendan, som vi också ska besluta om. Där menar vi att det är viktigt att se den agendan, och sedan ska vi ha personer som kan uppfylla den, säger Löfven.

TT: Det nämndes inga namn?

– Där är vi inte ännu.

Dansk modell inte aktuell

Stefan Löfven och Emmanuel Macron diskuterade även migrationsfrågor under mötet. På frågan om hur han som svensk S-ledare ser på de danska socialdemokraternas framgång i onsdagens folketingsval, där partiet gått framåt sedan de skärpt migrationspolitiken, säger han att det inte går att hitta en modell som fungerar i alla länder.

– Man måste hitta en modell i sitt land som fungerar i det land man är, i den politiska kontexten, den historiken, den strukturen. Det går inte att säga att nu gör vi likadant här. Det fungerar inte. Sedan vill jag också lägga till att i Danmark var de riktigt stora frågorna klimat och välfärd, och det är väldigt traditionellt socialdemokratiskt, säger Löfven.

Fotboll ihop med Macron

Senare under kvällen skulle statsministern tillsammans med Macron se Frankrike spela öppningsmatchen mot Sydkorea i fotbolls-VM.

Annons

– Frankrike har ett starkt lag, så de kommer nog att bli svårslagna, säger Löfven.

TT: Vad tror du om Sveriges chanser?

– Vi har ett bra lag, ett väldigt duktigt lag. Får de till det så kan de gå långt. Det är tufft, ska man veta dock, det är några lag som är väldigt bra här, men våra är riktigt bra också, så jag tror att vi kan gå långt.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons