Annons

Macron inte orolig inför valet

Franske presidenten Emmanuel Macron känner sig lugn inför presidentvalet.
Frankrike • Publicerad 8 april 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron känner sig lugn. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron känner sig lugn. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

På söndag är det första omgången av presidentvalet i Frankrike, då de totalt tolv kandidaterna ska sållas ned till två. Under fredagen avslutade kandidaterna sitt kampanjande.

Det mesta pekar på att det blir sittande presidenten Macron, som representerar partiet Republiken på språng, mot nationalistiska Nationell samlings Marine Le Pen som gör upp i den andra rundan.

Annons

Macron är favorit, men Le Pen har minskat avståndet, enligt opinionssiffrorna.

– Inget är någonsin klart på förhand, säger Macron till RTL.

Enligt en mätning (av BVA) ligger Le Pen endast tre procentenheter bakom presidenten.

Experter spår att valet kan avgöras av hur många som tar sig till urnorna. Le Pens stora väljarstöd finner hon hos arbetare som inte alltid går och röstar.

Enligt en färsk prognos kan var fjärde röstberättigad fransman komma att stanna hemma – 27,4 procent. Det vore Frankrikes näst sämsta valdeltagande någonsin. Bottennappet kom 2002, då andelen soffliggare var 28,4 procent.

Notera att prognoser om valdeltagande är osäkra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons