Annons

M vill utrota barnfattigdom och trångboddhet

Sverige måste än en gång utrota barnfattigdom och trångboddhet, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson. Men det är inte högre bidrag utan satsning på jobb, skola, lag och ordning samt minskad invandring som är lösningen.
Politik • Publicerad 5 juni 2021
Moderatledaren Ulf Kristersson coronahälsar på Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman på lördagen.
Moderatledaren Ulf Kristersson coronahälsar på Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman på lördagen.Foto: Christine Olsson/TT

– Nya siffror visar att över hälften av alla utrikesfödda barn lever med låg ekonomisk standard. Deras föräldrar behöver inte högre bidrag, de behöver ett jobb, säger Kristersson i sitt tal på Järvaveckan, från en studio i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

Kristersson är näst sist ut av partiledarna och levererar något av ett valtal inför valet den 11 september nästa år. För att vända missmod, hopplöshet och de ökande problem han ser säger han att man måste våga tala ärligt om problemen.

Imponeras av kraften

Annons

Han säger att han också ser den kraft som finns i utsatta områden som Rinkeby, bortom rapporter om skjutningar, utanförskap och barn som inte klarar skolan.

– Företagande, hårt arbete, ibland dubbla jobb. Jag har pratat med människor som flytt krig och fattigdom för att bygga ett bättre liv för sig och sina barn här i Sverige, och jag har imponerats av drivkraften och modet, säger han.

Fyra områden är extra viktiga att satsa på för att lösa problemen, enligt Moderatledaren:

Alla som kan jobba ska jobba. Ett bidragstak behövs, samt lägre skatt på låga inkomster.

Mera krav

Invandringen måste ner kraftigt och en "helt ny" integrationspolitik införas med krav på att "bli en del av det svenska samhället". Det innebär krav på jobb och svenskakunskaper för permanent uppehållstillstånd och för att få bidrag, bland annat.

– Här har barn egna rättigheter och här gäller lagen lika för alla. Står man inte ut med det, då har man valt fel land, säger Moderatledaren.

Med Moderaterna i regeringen ska det bli hårdare tag mot den "systemhotande" brottsligheten.

– Jag kan inte lova er att våldet omedelbart upphör om Sverige byter regering. Det här kommer ta tid. Men jag kan lova er en helt ny kriminalpolitik.

På skolans område återkommer han till förslaget om obligatorisk språkförskola, rätt till läxhjälp och lovskola.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons