Annons

M vill tillåta mer våld vid självförsvar

Politik • Publicerad 1 juni 2021
Moderaterna vill ändra i nödvärnslagarna. Arkivbild.
Moderaterna vill ändra i nödvärnslagarna. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna vill förändra nödvärnsrätten så att utsatta ska kunna använda mer våld för att försvara sig – utan att riskera att själv straffas. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Oskyldiga människor som blir attackerade, kanske i sitt eget hem, ska kunna använda ett större mått av våld om det behövs för att försvara sig själv, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till SVT.

Annons

M vill att reglerna om nödvärn och övriga så kallade ansvarsfrihetsgrunder ses över. Partiet menar att nödvärnsrätten i dag tolkas för strängt och tycker att lagstiftningen behöver luckras upp, speciellt i fall när personer angrips oprovocerat.

– Det finns ett antal rättsfall som pekar på att det är väldigt högt ställda krav, för högt ställda krav, på att helt enkelt kunna försvara sig själv och försvara andra personer som går emellan och avbryter dödligt våld, och som sedan ändå blir dömda för det av domstolen, säger Forssell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons