Annons

M vill se ny brottsofferlag

Moderaterna vill införa en särskild brottsofferlag. Fler brottsutsatta ska också kunna få målsägarbiträde och fler våldsdrabbade kvinnor ska beviljas kontaktförbud.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Brottsutsatta måste få ett bättre stöd, anser Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
Brottsutsatta måste få ett bättre stöd, anser Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Johan Forssell.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Moderaterna har Sverige alltför länge haft ett gärningsmannafokus. Partiet vill nu införa en särskild brottsofferlag, där allt som rör brottsoffer samlas. I dag är bestämmelserna spridda över en rad olika författningar, enligt M.

– Det skulle både underlätta för den som utsatts för brott att direkt få veta vilka rättigheter man har, men det skulle också tydliggöra det ansvar som hela rättsstaten och samhället har för brottsoffer, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson.

Annons

M vill också att det ska bli enklare för brottsoffer att få skadestånd. I dag kan det vara upp till brottsoffret själv att kräva in ersättningen av sin förövare, detta bör istället vara Brottsoffermyndighetens ansvar, anser partiet.

Därtill vill M att fler brottsoffer som utsatts för sexualbrott och brott i nära relationer ska ha rätt till målsägarbiträde, både tidigare i processen och om målet överklagas till en högre rätt.

M anser också att det behöver bli enklare för kvinnor att få kontaktförbud när de utsatts för våld i sin relation, och att det ska kunna kombineras med elektronisk fotboja i avsevärt fler fall.

Fler brottsoffer ska också kunna slippa möta en misstänkt förövare i domstol.

Förslagen ingår i den översyn av hela brottsbalken som M vill göra. Vid regeringsskifte är målet att de ska kunna bli verklighet inom nästa mandatperiod, enligt partisekreterare Gunnar Strömmer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons