Annons

M vill se gröna frihandelavtal i EU

Moderaterna vill verka för det partiet kallar gröna frihandelsavtal mellan EU och andra länder. Länder som inför effektiva klimatåtgärder och sänker utsläpp bör kunna få slippa tullar till unionen, eller få dem minskade.
EU-valet • Publicerad 7 maj 2019
Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn i EU-valet, vill att Sveriges medlemsavgift till EU ska vara oförändrad. Arkivbild.
Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn i EU-valet, vill att Sveriges medlemsavgift till EU ska vara oförändrad. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Förslagen finns med i ett paket för "frihet, företagsamhet och framtidstro" med anledning av det stundande valet till EU-parlamentet. Paketets förslag ska enligt M kunna ge Europa ökad tillväxt och konkurrenskraft.

Frihandelsavtalen som Moderaterna förespråkar ska innehålla avsnitt om hållbarhet, krav för arbetstagares rättigheter och krav på att de som skriver på ska åta sig att minska utsläppen enligt Parisavtalet om klimatet.

Annons

Moderaterna vill också att Sverige ska driva på för att EU:s flerårsbudget för de kommande sju åren ska innebära att Sveriges medlemsavgift förblir oförändrad. Detta trots att Storbritanniens sannolika utträde ur EU kommer att ge ett stort hål i kassan för medlemsavgifter, samtidigt som EU-kommissionens budgetförslag för EU fram till 2027 innebär ett EU som växer och som ska ta på sig fler uppgifter, däribland kraftigt ökad bevakning av de yttre gränserna. Den utökningen är M positiv till, och partiet vill också se en fördubblad budget för forskning i EU.

"Vår utgångspunkt är att Sveriges EU-avgift hålls oförändrad", skriver partiet i paketet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons