Annons

M vill satsa mer på lagring av koldioxid

Politik • Publicerad 1 september 2022
Moderaterna vill satsa mer på avskiljning och lagring av koldioxid. Arkivbild.
Moderaterna vill satsa mer på avskiljning och lagring av koldioxid. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Moderaterna lovar en rivstart för att fånga in och lagra koldioxid. Från 2026.

Partiet föreslår drygt 36 miljarder kronor för åren 2026–2046 för att det ska bli verklighet.

Annons

Tekniken för att fånga in och lagra koldioxid finns men är ännu inte kommersiellt lönsam och inte heller på plats. Regeringen beslutade i december om ett driftstöd och gav Energimyndigheten i uppdrag att ansvara för stödet.

Tanken är att stödet ska fördelas utifrån en auktion där aktörer får lämna bud. En första auktion är planerad i slutet av detta år, varefter det beräknas ta tre år innan en första inlagring kan ske och stöd betalas ut.

Moderaterna anser att regeringen snålar med sina 400 miljoner kronor årligen och föreslår i stället cirka 1,8 miljarder kronor årligen, eller drygt 36 miljarder för åren 2026–2046.

En ny regering under Moderaterna kommer också att inleda förhandlingar med flera länder om avtal för transport och lagring av koldioxid. Även inhemska lagringsplatser ska utredas. Tillståndsprocesser ska också förenklas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons