Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M vill öka stödet för restauranger

Moderaterna (M) vill att omställningsstödet även ska omfatta lönekostnader.
Partiet hoppas få stöd för ett sådant förslag i riksdagen.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson. Arkivbild.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

M föreslår i finansutskottet att riksdagen ska uppmana regeringen att ta fram ett förslag om att utvidga omställningsstödet för företag som drabbats hårt av pandemin. Stödet ersätter i dag fasta kostnader, men inte lönekostnader.

M vill att omställningsstödet även ska ersätta lönekostnader och menar att det är viktigt för tjänsteföretag, till exempel restaurangbranschen.

– Många företag som har det allra tuffast nu finns i servicebranschen. De är desperata, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon påpekar att korttidsstödet, som gör att företag kan permittera personal, inte fungerar bra för många företag i tjänstebranschen. Orsaken är att personalomsättningen är större där och att till exempel en restaurang inte kan skicka hem all personal om den ska hålla öppen, även om gästerna är färre.

– Det gör att vi har en situationen där de som bäst behöver stöd inte får det stöd de behöver, säger Svantesson.

M bedömer att förslaget kan få majoritet i finansutskottet.

– Jag hoppas verkligen att Centern och Liberalerna väljer att stötta småföretagarna, säger Svantesson.

M bedömer att om förslaget genomförs, så skulle det kunna kosta upp mot åtta miljarder kronor om det gäller två, tre månader från i sommar.

Läs mer