Annons

M vill att riksdagen sänker elskatten

Moderaterna tar frågan om tillfälligt sänkt elskatt till riksdagen. Detta eftersom regeringen inte lyssnat på partiets förslag som lades fram i mitten av december, enligt M-ledaren Ulf Kristersson.
Partiet tar nu ett initiativ i finansutskottet men det är oklart om man får majoritet för det.
Ekonomi/Politik • Publicerad 10 januari 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar elskatteförslag. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar elskatteförslag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt M-förslaget handlar det om en sänkt avgift på elräkningen för januari och februari på runt 1 500-2 000 kronor i månaden – elfakturor som skenat för hundratusentals villaägare när elpriset mångdubblats under vintern.

Förslaget är exakt detsamma som lades fram 14 december. Moderaterna hoppas nu få en majoritet i riksdagen med sig på förslaget. Sedan tidigare har åtminstone KD och SD ställt sig bakom. Liberalerna har ett eget alternativ till sänkt elskatt.

Unikt läge

Annons

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson så har 20 av 27 EU-länder i någon form infört lättnader för hushåll som drabbats av de höga elpriserna runt om i Europa.

Men från svenska regeringen har det kommit en del invändningar, som att man inte kan ändra skatter utifrån tillfälliga prisvariationer.

– Men det är ett unikt läge nu, och då måste staten ta sitt ansvar, säger Svantesson.

En annan invändning som rests är att det är dåligt ur klimathänsyn att sänka skatten på energi.

– Men det är väldigt få som okynneskonsumerar el just nu, säger hon.

C avvaktar

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har lagt olika förslag på hur konsumenterna ska kompenseras. Liberalernas förslag avviker mest från M eftersom de vill ha en permanent sänkning.

Moderaterna tror dock att det ska vara möjligt att nå enighet mellan partierna. För att få majoritet för initiativet i finansutskottet måste M dock få stöd av ytterligare ett parti.

Centern vill i dag inte ta ställning till förslaget.

– Vi tar inte ställning till andra partiers utspel. Vi vill se hur de tänkt finansiera det enligt gällande budgetregler. Vi är ju nu de facto i januari redan, har de tänkte att det ska ske retroaktivt? Det finns ganska många frågetecken, säger partiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin (C) till TT.

– Det allra bästa vore ju att göra som vi föreslog i vår budget att ge stöd till energieffektiviseringar, det sänker priserna inte bara i januari och februari och det blir dessutom el över för andra. Det finns väldigt många olika sätt, det här är väldigt kortsiktigt, säger Nordin.

Vänsterpartiet vill över huvud taget inte kommentera Moderaternas förslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons