Annons

Oro i L: "Allvarligt läge"

Liberalernas partisekreterare Juno Blom håller uppe humöret trots bottensiffran i SCB:s mätning.
Men många i partiet är oroade.
Politik • Publicerad 2 juni 2021
Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna, är inställd på att kämpa partiet upp från bottensiffrorna i SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.
Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna, är inställd på att kämpa partiet upp från bottensiffrorna i SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.Foto: Lars Schröder / TT

Liberalerna (L) backar till 2,5 procent i SCB:s nya partisympatiundersökning. Det är det lägsta väljarstödet hittills i SCB:s mätningar.

– Det visar att vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge, säger Gunnar Nordmark, ordförande för L i Kronoberg.

Annons

Enligt SCB är det framför allt till Centern som Liberalernas väljare går.

Nordmark anser att det är ett tecken på att L förlorat stöd på grund av partirådets beslut i mars. Då beslutade L att sikta på en moderatledd regering efter valet, även om den kräver stöd från Sverigedemokraterna (SD).

Nära en tredjedel av de röstande på partirådet var kritiska.

Vill se kompromiss

Efter bottensiffran i SCB-mätningen menar Nordmark att det nu är nödvändigt för de båda sidorna att nå en kompromiss om synen på SD, som alla kan stå för.

– Jag hoppas att den här siffran blir en varningsklocka för oss alla, säger han.

Hur den kompromissen kan se ut vill Nordmark inte diskutera i media.

Även andra liberaler, som är kritiska mot L:s linje i regeringsfrågan, vill att partiledningen tar till sig av väljartappet hos SCB, drar upp tydliga linjer för vad eventuell samverkan med SD kan innebära – och vilka röda linjer som absolut inte får överträdas.

– Allt det här landar i att det är ett vägval som många av våra medlemmar och väljare inte gillar. Vilken annan förklaring skulle det finnas att liberaler går till Centerpartiet? säger en tung liberal.

En annan liberal som röstade nej till partiledningens linje på partirådet säger:

– Det var det här vi varnade för.

Annons

Samma person varnar också för att det kommer att bli svårt att få medlemmar att engagera sig i valrörelsen, om opinionssiffrorna inte vänder och om partiet tar en väg de inte står bakom.

"Kämpa på"

Partisekreteraren Juno Blom ger dock inga signaler om att en "kompromiss" är aktuell.

– Jag är övertygad om att det här är rätt väg, en majoritet i vårt parti står bakom det och det är 15 månader kvar till valet, säger hon.

Blom uppger att partiledningen aldrig trott att vägvalet i regeringsfrågan skulle bli "en quick fix" för det låga opinionsstödet. Hon understryker också att man inte återvinner förlorat förtroende över en natt.

– Det är bara att kämpa på, säger Blom.

En annan förespråkare av partiledningens linje, Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona, har samma inställning.

Han pekar på att L haft låga opinionssiffror sedan januariöverenskommelsen med den rödgröna regeringen slöts i januari 2019.

– Så jag tycker inte att SCB-siffran är särskilt förvånande, men det hade varit roligt om den varit högre, säger Strandberg.

C: En uppmuntran

– Det krävs en stor portion tålamod, uppkavlade ärmar och hårt arbete för att vända siffrorna. Det kommer att ta tid, säger han.

Diskussionen om regeringsfrågan kan åter blossa upp på L:s partikongress, landsmötet, i höst. En annan tung liberal som TT talat med räknar dock med att partiledningens linje kommer att vinna med ännu större majoritet än på partirådet.

Annons

Centern har hela tiden stått fast vid att det är uteslutet att vara med i ett regeringssamarbete, där även SD ingår. C:s partisekreterare ser sitt partis uppgång i SCB-mätningen som en uppmuntran från väljarna för den väg C valt.

– Det är bara att konstatera att många liberala väljare är väldigt tveksamma och negativa till att släppa fram högerpopulister till makten, säger Michael Arthursson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons