Annons

M och KD: Tre diplomater onödigt snålt

Tre ryska diplomater åker ut ur Sverige. Det är alldeles för få i relation till hur många Säpo pekat ut, enligt Moderaterna och Kristdemokraterna.
Politik • Publicerad 5 april 2022
Demonstrationer utanför Rysslands ambassad Stockholm. Arkivbild.
Demonstrationer utanför Rysslands ambassad Stockholm. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Säpo säger att en tredjedel av de som är här som diplomater är ryska underrättelseofficerare. Då hade det varit rimligt att ta hela den tredjedelen. Det har förekommit en siffra om ett tiotal personer, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Han pekar på tre skäl till fler utvisningar: Svensk inre säkerhet, en ny förvärrad situation efter "massakern" i Butja och att visa solidaritet med andra europeiska stater som vidtar liknande åtgärder.

Annons

– Om Danmark klarar att utvisa 15 diplomater så borde vi klara av ett tiotal.

Tyskland och Frankrike har fattat liknande beslut och förklarat 40 respektive 35 diplomater "persona non grata".

– Då framstår tre som onödigt snålt när alla nu agerar kraftfullt, säger Wallmark.

Även Mikael Oscarsson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, reagerar på att endast tre personer utvisas.

– Jag tycker det är oförståeligt agerande, både för svenska folket och för omvärlden. Det är märkligt att man inte lyssnar på Säpo.

Även han pekar på andra länder som Nederländerna, Polen och Belgien.

– Då är det väldigt svårt att förstå Lindes agerande och inte minst med tanke på vad som hänt med krigsförbrytelserna i helgen.

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) kan Danmark utvisa så många eftersom alla länder inte har samma typ av verksamhet eller personal på sina ambassader.

– Det är väldigt olika från land till land.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons