Annons

M-krav: Agera för att hjälpa tolkarna

Moderaterna kräver att regeringen agerar snabbt för att skydda de tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska styrkan i Afghanistan.
Politik • Publicerad 9 augusti 2021
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Man måste agera här och nu, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Situationen för dem som samarbetat med och hjälpt de västerländska styrkorna i landet har blivit en brännande fråga i och med talibanernas snabba framryckning.

Annons

I ett mejl till försvarsminister Peter Hultqvist (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) kräver Malmer Stenergard och ordföranden i försvarsutskottet Pål Jonsson (M) att ”Sverige ger skydd för dessa tolkar och vid behov andra lokalanställda som har ställt upp för Sverige och som nu själva kan vara i fara”.

Om regeringen dröjer med svaret hotar M med att lägga fram ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet, för att på så sätt försöka tvinga regeringen att handla. Det är dock oklart om ett sådant initiativ skulle få majoritet i riksdagen.

Genom sin pressekreterare har Peter Hultqvist avböjt att kommentera till Expressen som även sökt justitieminister Morgan Johansson.

I Danmark har utrikesminister Jeppe Kofod lovat att hjälpa de tolkar danskarna använt i Afghanistan.

– En sak är säker, regeringen kommer inte att lämna någon av dem som arbetar för Danmark i sticket, sade han på måndagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons