Annons

Lyssnarnas sommarvärd förväxlades på barnhem

Det brukar heta att livet är ett lotteri. Att var i världen vi föds och får växa upp är en slump.
För lyssnarnas sommarvärd Madeleine In Hwa Björk är det där tydligare än för de flesta.
Radio • Publicerad 4 juni 2019
Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandet är lyssnarnas sommarvärd.
Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandet är lyssnarnas sommarvärd.Foto: Privat

När Madeleine In Hwa Björk sökte sina biologiska rötter i Sydkorea ställdes livet på ända. Nästan allt hon trodde sig veta om sitt ursprung visade sig var falskt.

På barnhemmet hade hon blivit förväxlad med en annan flicka. I över 30 år hade hon levt med någon annans bakgrund, namn och födelsedatum. Det visade sig också att adoptionen inte gått rätt till. Hennes biologiska mamma hade inte lämnat henne ifrån sig frivilligt och historien från adoptionspappren var påhittad.

"Vanligare än många tror"

Annons

– Det var svårt i början. Det var en chock och det tog ju ett tag innan jag lyckades reda ut allting. Det har varit mycket att bearbeta och det har tagit tid. Att sommarprata är säkert en del i den bearbetningen, säger hon.

När hon nu blivit framröstad till lyssnarnas sommarvärd i "Sommar i P1" vill hon berätta en spännande historia för lyssnarna, men också lyfta fram något som är vanligare än vad många tror.

– Det här är ganska vanligt att adopterade upptäcker att deras bakgrund inte stämmer. Många kanske hör det här och tänker "oj, det där var ju tokigt", men vi är väldigt många som har drabbats av det här. Det är viktigt att få fram barnets perspektiv och att börja problematisera kring adoption, säger hon.

"Smärtsam historia"

Många adopterade börjar intressera sig för sitt ursprung tidigt i livet, men för Madeleine In Hwa Björk hände det när hon själv fick barn.

– Då började tankarna växa. Vem har jag utseendet från, och vem tog hand om mig när jag var så här liten? Hur var det för min biologiska mamma? Vad hände med henne sedan? När allt uppdagades förstod jag att det ju var en mycket mer smärtsam historia än vad jag hade kunnat tänka mig, säger hon.

Madeleine In Hwa Björks program sänds i P1 den 17 juli.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons