Annons

Lyckad rymduppskjutning efter olycka

En kapsel av typen Dragon med 2,5 ton material till Internationella rymdstationen (ISS) har nått omloppsbana, . Den lyckade uppskjutningen är en lättnad för rymdsamfundet, sedan ett exemplar av den Dragon-variant som ska vara bemannad totalförstörts under ett test häromveckan.
Rymden • Publicerad 5 maj 2019
Stillbild från Nasas tv-sändning med Dragon-kapseln som bärs upp av en Falcon-raket från Florida tidigt på lördagsmorgonen amerikansk tid.
Stillbild från Nasas tv-sändning med Dragon-kapseln som bärs upp av en Falcon-raket från Florida tidigt på lördagsmorgonen amerikansk tid.Foto: Nasa/AP/TT

Kapseln sköts upp från Florida tidigt på lördagen amerikansk tid, och ska nå ISS under måndagen.

Nasa och Space X, företaget som har kontrakt på trafiken, har dragit slutsatsen att godsversionen och den bemannade typen av Dragon-kapsel är tillräckligt olika för att de obemannade uppskjutningarna ska kunna fortsätta trots olyckan den 20 april.

Annons

Kenny Todd, en av Nasas chefer med ansvar för ISS, säger att de tillsammans med Space X jämfört de båda kapslarna.

– I slutändan såg vi ingen förändring i den totala mätbara risken, säger han om helgens uppskjutning.

Sprängs i bitar

För farkosten som ska rymma astronauter, den så kallade Crew Dragon, kvarstår dock frågetecknen. Det exemplar man hade tänkt använda för vidare tester, och kanske till och med en bemannad uppskjutning i sommar, förstördes när kapselns styrraketer skulle provas i april. I en suddig video som rapporteras ha läckts av en anställd i rymdprogrammet, och som sprids , syns att kapseln utan förvarning sprängs i småbitar.

– Nej, åh nej! hörs de närvarande utropa i videon.

Ingen orsak

Hans Koenigsmann, ansvarig chef på Space X, sade vid en pressträff i veckan att problemet uppenbarligen har med de extra kraftfulla styrraketer som kallas Super Dracos att göra.

– Just när vi skulle avfyra Super Dracos inträffade en avvikelse, och fordonet förstördes, säger Koenigsmann .

Men han vill tills vidare inte "bekräfta någon orsak", utan hänvisar till att en haveriutredning ska kunna vara klar snart. Kanske till och med så snart att en bemannad uppskjutning kan bli av som planerat senare i år. Space X har tidigare sagt, till mångas skepsis, att man hoppas kunna skjuta i väg astronauter någon gång under andra halvåret.

– Jag vill inte helt utesluta det nuvarande schemat, säger Koenigsmann.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons