Annons

Lustgas sprängs i sophantering: "Rejäl smäll"

Lustgastuber som slängs på fel sätt utgör ett allt större problem för avfallsförbränningen, . De riskerar att explodera i pannorna och orsaka förseningar i produktionen.
Inrikes • Publicerad 6 september 2022
Lustgastuber som slängs på fel sätt utgör ett allt större problem för avfallsförbränningen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– När vi pratar om de 30-40 centimeter stora behållarna så kan det ge en rejäl smäll i pannan. Då stängs den ner automatiskt och man får gå in och rensa och ta ut avfallet, säger Anders Lilse som är ansvarig för farligt avfall på förvaltningen Kretslopp och vatten, Göteborgs stad, till GP.

Lustgas får säljas och användas fritt av vem som helst. Det används för korta rus och har tidigare rapporterats innebära hälsorisker. Nu märks den ökade användningen även på avfallsanläggningarna. En lustgastub ska slängas i farligt avfall på en återvinningsanläggning, inte i soporna.

Annons

Enligt Johan Axner, produktionschef på en förbränningsanläggning utanför Göteborg, innebär tuberna inga risker för personskador. Men han vill få till ett system där man kan panta lustgastuber på samma sätt som med kolsyrepatroner och gasolbehållare, säger han till GP.

– Vi vill få en allmän kännedom om företeelsen så vi kan få till en förändring här.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons