Annons

Lunds universitet bland världens 100 bästa

Två svenska universitet hör till de 100 bästa i världen, enligt en färsk rankning. Totalt sex svenska lärosäten har avancerat på listan.
Högre utbildning • Publicerad 8 juni 2021
Lunds universitet står sig väl i en internationell kvalitetsrankning. Bilden visar universitetets huvudbyggnad vid Universitetsplatsen i Lundagård. Arkivbild.
Lunds universitet står sig väl i en internationell kvalitetsrankning. Bilden visar universitetets huvudbyggnad vid Universitetsplatsen i Lundagård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är det brittiska analysföretaget QS som för 18:e gången publicerar sin jämförelse av 1 300 universitet världen över.

I den konkurrensen kniper Lunds universitet plats nummer 87 och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) plats 89. Bland de 200 bästa finns även Göteborg dubbelt representerat med Chalmers och Göteborgs universitet, samt Uppsala och Stockholms universitet.

Annons

Universiteten i Linköping och Umeå tillkommer bland de 400 bästa. Umeå universitet backar och Uppsala universitet ligger kvar på samma placering, övriga fem har förbättrat sina resultat sedan i fjol. "Den högre utbildningen i Sverige är fortsatt konkurrenskraftig och av världsklass", kommenterar QS forskningschef Ben Sowter i ett pressmeddelande.

Men det allra bästa lärosätet finns på den amerikanska östkusten: Massachusetts Institute of Technology (MIT). Brittiska University of Oxford är näst bäst, och alltså det europeiska flaggskeppet medan det bäst placerade skandinaviska lärosätet är Köpenhamns universitet.

Rankningen baseras på mått för forskningskvalitet, studenternas attraktivitet på arbetsmarknaden, lärarresurser och internationalisering.

Fakta: Bäst rankade i världen och i Sverige

Fjolårets placering inom parentes

1 (1) Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA

2 (5) University of Oxford, Storbritannien

3 (7) University of Cambridge, Storbritannien

3 (2) Stanford University, USA

5 (3) Harvard University, USA

87 (97) Lunds universitet

89 (98) Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

121 (139) Chalmers tekniska högskola

124 (124) Uppsala universitet

148 (181) Stockholms universitet

180 (202) Göteborgs universitet

329 (362) Linköpings universitet

365 (333) Umeå universitet

Källa: QS World University Rankings

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons