Annons

Lundkvist om debuten: "Njöt mest hela tiden"

Kvällen kunde inte ha blivit mycket bättre.
Seger i landslagsdebuten och en av hans stora idoler hyllades före matchen.
Ishockey • Publicerad 6 februari 2020
Debutanten Nils Lundkvist håller undan för Tjeckiens David Stastny.
Debutanten Nils Lundkvist håller undan för Tjeckiens David Stastny.Foto: Jessica Gow/TT

För bara en månad sedan spelade 19-åringen i junior-VM.

Nu tog han steget upp bland de stora grabbarna. Och gjorde det riktigt bra.

Annons

– Det var lite nervöst till en början. Samtidigt har man allt att vinna, men visst pirrade det lite extra, sade Lundkvist som är draftad i första rundan av New York Rangers.

"En riktig vinnare"

Han fick bästa möjliga inramning också. Före matchen hyllades forwardslegendaren Tomas Holmström, OS-guldmedaljör och fyrfaldig Stanley Cup-vinnare i Detroit, med en plats i svensk ishockeys Hall of Fame.

– Det gick inte att få det mycket bättre. Dra på sig tröjan med Tre Kronor på i Globen och så hyllningen till Tomas Holmström. Han har varit en stor inspiration och en riktig vinnare, sade Lundkvist som precis som Holmström är från Piteå.

Lundkvist gjorde en bra debut, fick 17.22 i istid, fick känna på lite powerplay-spel och berömdes av förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

– Han är en bra spelare, högt draftad som har framtiden för sig. Han tog rätt beslut och var kylig med pucken, sade Garpenlöv.

Nöjd Garpenlöv

Alla tre debutanter, som gick poänglösa från isen, fick beröm av förbundskaptenen. Även Färjestads Marcus Nilsson, poängkung i SHL, och Skellefteåbacken Jonathan Pudas. Den fjärde, Frölundas skarpskytt och JVM-poängkungen Samuel Fagemo, gör debut mot Ryssland på lördag.

– Jag tycker alla visade att de tillhör och kan spela på den här nivån. De spelade efter sin spelstil, alla var bra i spelet med pucken. Så jag är jättenöjd, sade Garpenlöv.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons