Annons

Lundaforskare fälls för fusk

Lundaforskaren förfalskade bilder till en forskningsrapport. Nu fälls han för oredlighet i forskning, meddelar .
Forskning • Publicerad 4 februari 2022
En forskare som tidigare varit anställd på Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet,har fällts för forskningsfusk.Arkivfoto: Emil Langvad
En forskare som tidigare varit anställd på Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet,har fällts för forskningsfusk.Arkivfoto: Emil LangvadFoto: Emil Langvad/TT

I manuskripten för en projektrapport och en artikel om hur radiovågor sprids inomhus fanns det med bilder från mätningar i en tysk fabrik och från en institution på Lunds tekniska högskola. Enligt Sydsvenskan ifrågasatte två medförfattare bildernas äkthet, men forskaren som lagt till bilderna lyckades tillfälligt övertyga dem om bildernas äkthet.

Men en av medarbetarna kom senare fram till att bilderna torde vara förfalskade eftersom de påminde för mycket om varandra med tanke på att mätningarna gjorts vid olika tillfällen och på olika ställen. Skarpa kanter i bilderna tydde också på att bilderna var manipulerade. En anmälan lämnades därför in.

Annons

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) utredde misstankarna och bedömde att forskaren uppsåtligt hade förfalskat figurerna vilket han själv också medgav. Forskaren, som inte längre är anställd vid Lunds universitet, fälls därför för oredlighet i forskning. Eftersom han lämnat universitet i Lund kan inga disciplinåtgärder vidtas mot honom.

Nämnden misstänker dock varken uppsåt eller grov oaktsamhet hos de fem medförfattarna då de på eget initiativ begärde att manuskripten skulle dras tillbaka så snart felen upptäcktes. De hade också anmält misstanke om oredlighet till institutionens prefekt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons