Annons

Luddigt om ryska gränser: "Pappersprodukt"

Ryssland har hastigt utropat fyra regioner som ryska – men har inte erövrat någon av dem helt och hållet.
Ukrainas styrkor fortsätter att avancera förbi den nya "gränsdragningen".
Ukraina • Publicerad 4 oktober 2022
En man på motorcykel kör över en delvis förstörd bro i Kupjansk. Bron målades i den ryska flaggans färger innan Ukraina fördrev de ryska styrkorna från orten för några veckor sedan. Bilden togs i lördags.
En man på motorcykel kör över en delvis förstörd bro i Kupjansk. Bron målades i den ryska flaggans färger innan Ukraina fördrev de ryska styrkorna från orten för några veckor sedan. Bilden togs i lördags.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin talar vid en ceremoni som arrangerades på Röda torget i Moskva med anledning av de utropade annekteringarna. Bilden togs i fredags.
Rysslands president Vladimir Putin talar vid en ceremoni som arrangerades på Röda torget i Moskva med anledning av de utropade annekteringarna. Bilden togs i fredags.Foto: Anton Novoderezhkin/Sputnik (Pool)/AP/TT
Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra veckan lade Ryssland fram resultaten i de fyra skenomröstningar som nyligen hölls på ockuperad mark, där ett rungande ja tillskrevs de ukrainska invånarna. I fredags utropade president Vladimir Putin att områdena skulle bli ryska och invånarna ryssar "för all framtid".

Men det sades ingenting om exakt var Ryssland har tänkt sig att dra gränsen för dessa folkrättsvidrigt annekterade områden, mitt i rasande krig.

Annons

Gränserna för de två så kallade folkrepublikerna i Donbass – de delvis ockuperade länen Luhansk och Donetsk – kommer att gå vid den tidigare frysta frontlinje som gällde innan den fullskaliga invasionen, meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov i ett mindre förtydligande på måndagen.

– Vi kommer att fortsätta överlägga om gränser med befolkningen i Cherson och Zaporizjzja, sade Peskov, som avvärjde flera följdfrågor genom att säga att det är "det definitiva svaret i nuläget".

Länsgränser?

De av Ryssland så kallade folkrepublikerna har sedan tidigare antagit ett slags konstitutioner där det slås fast att gränserna ska gå vid de ukrainska länsgränserna, påpekar Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Ryssland har ju aldrig hållit hela länsgränserna utan bara ungefär en tredjedel av de samlade områdena. Nu minskar också de områden som Ryssland de facto ockuperar i Luhansk, Donetsk och Cherson, när Ukrainas motoffensiv rycker fram, säger han.

Frontlinjen har förflyttats bara sedan helgen.

I Cherson i syd har Ukrainas styrkor återtagit ytterligare ett antal mindre orter i länets utkanter.

De har tagit tillbaka kontrollen över den strategiskt viktiga staden Lyman i norra Donetsk, efter att ryska styrkor drivits i reträtt, och dessutom gjort mindre framryckningar in i Luhansk. Ryssland hade kontrollerat hela Luhansk sedan i somras.

Ockupationsmakten har inte längre full kontroll över något av de fyra områdena, så som de avgränsas som ukrainska län.

Zaporizjzja utan Zaporizjzja

Ryssland säger sig annektera Zaporizjzja, men kontrollerar inte staden Zaporizjzja. Länets enda stora stad skiljs från invasionsstyrkorna av såväl ukrainskt motstånd som floden Dnepr.

På ockuperad mark har Melitopol utropats som länets "tillfälliga" huvudsäte.

Annons

– Nyckelordet är "tillfällig", eftersom länets huvudsäte efter befrielsen återigen kommer att vara dess centralort Zaporizjzja, sade Vladimir Rogov, medlem i en grupp av ledare som Ryssland har tillsatt, till statliga ryska Ria innan helgen.

I Cherson meddelar ockupanterna att de håller ställningarna i länets storstad med samma namn, men de medger att Ukraina avancerar på annat håll i länet.

– Det är spänt, så kan vi säga, sade ockupationsstyrets högste ledare Vladimir Saldo till rysk tv på söndagen.

Kliver över röd linje

Det är ingen ny nationsgräns som Ryssland drar, understryker Jakob Hedenskog vid UI.

– Områdena tillhör fortfarande Ukraina, vad Ryssland än säger. Ryssland använder sig av avskräckning och försöker sätta ut röda linjer för Ukrainas och även västmakternas agerande, säger han.

– Ukrainas mål är ju fortsatt att återta allt ockuperat territorium, och det gäller även Krim. I praktiken kanske det kommer att bli fråga om några kompromisser i framtiden, men Ukraina har internationell rätt på sin sida.

I krig är det svårt att upprätta gränsposteringar, konstaterar Hedenskog. Krimhalvön avskärmas av en liten landbrygga, men den här gången är det 200 mil frontlinje som ska slås vakt om.

Var går Rysslands gräns, bildligt talat, om Ukraina fortsätter att vinna mark?

– Ryssland tappar ju trovärdighet, internationellt och inför den egna befolkningen. Konsekvensen kan man bara spekulera i, men historiskt har vi sett hur Ryssland har genomgått väldigt stora politiska omvälvningar efter stora militära nederlag. Det går inte att utesluta att vi närmar oss en sådan punkt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons