Annons

LSS-boende använde väktare – Ivo-anmäldes

Vård • Publicerad 6 maj 2021
Ett LSS-boende i Göteborg anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Ett LSS-boende i Göteborg anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar hård kritik mot ett LSS-boende i Göteborg som har anlitat väktare för att hjälpa till med en boende som beskrivs som utåtagerande, skriver GT.

Ivo lämnade i somras in en polisanmälan mot den stadsdelsnämnd som godkänt beslutet att anlita vaktbolaget.

Annons

Enligt anmälan ska en boende ha satts i handfängsel minst 27 gånger. Väktare ska även ha varit närvarande vid bland annat duschning.

Förra veckan kom beslut från Ivo att lägga ner ärendet då boendet inte längre anlitar vaktbolaget, men myndigheten riktar skarp kritik mot både boendet och stadsdelsnämnden.

"Nämndens systematiska kvalitetsarbete har brustit", konstaterar Ivo i beslutet och skriver även att den "inte i tillräcklig omfattning har säkerställt att verksamheten har den bemanning och kompetens som krävs för att möta enskildas behov".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons