Annons

Lövsveden letar nya utmaningar

I höst har Per Lövsveden pendlat till repetitionerna av sin julshow i Kalmar.
Men målet är att skapa en ny karriär i nya hemstaden Stockholm.
Per Lövsveden gillar nog förresten inte att jag använder ordet karriär, för det skulle han själv aldrig göra. Han är inte sådan.
Nyheter • Publicerad 1 december 2003
Per Lövsveden söker efter rätt sammanhang där han kan slå sig fram. Flytten till Stockholm är ett sätt hitta nya utmaningar och komma ifrån pajasstämpeln. 
Arkivfoto: Sonja Palm
Per Lövsveden söker efter rätt sammanhang där han kan slå sig fram. Flytten till Stockholm är ett sätt hitta nya utmaningar och komma ifrån pajasstämpeln. Arkivfoto: Sonja PalmFoto: 

Att säga att han söker nya utmaningar och sammanhang är betydligt mer Per Lövsveden.

- Jag vill bli ett nytt ansikte i Stockholm. Det är viktigt att säga att jag inte flyttade för att bli världskändis. Min grundtanke är att må bra - och det gör jag i Stockholm, säger han.

Annons

Per Lövsveden bytte adress för ett år sedan.

- Givetvis kommer jag inte att släppa Kalmar. Det vore idiotiskt, säger han. Trots att jag inte lanserat mig alls är det mycket folk och företag som ringer med förfrågningar. Sådana ströprojekt gör att jag kan fortsätta att leva.

Legat lågt medvetet

I Kalmar behöver Per Lövsveden inte göra reklam för sig. Hans ansikte är känt sedan en lång rad bejublade insatser i revyer och teatrar. Men sedan det 20-åriga samarbetet med parhästen Ingemar Bernthsson upphörde för snart två år sedan har Per Lövsveden medvetet legat lågt.

När Peter Glyt frågade honom om han ville vara med i krogshowen Grabben med choklad i förra året tackade han ja för att han ville gå in ett sammanhang där han själv inte var huvudperson.

I den nya julshowen på Brofästet

i Kalmar (premiär ikväll, måndag) får han dock finna sig i att vara just huvudperson, även om han får sällskap på scen av sångerskan Carolina Voxblom från Stockholm och musikern Per "Pelle Piano" Karlsson.

Vill visa nya sidor

Per Lövsveden vet att han är duktig på att få folk att skratta, men han hoppas att publiken ska upptäcka nya sidor hos honom.

- Det är lite korkat att säga, men många tar alltid för givet att jag ska vara rolig, och det är jag trött på. Den här julshowen blir ingen "Stefan & Krister-föreställning". Den innehåller lite allvarliga teman, även om showen ska vara underhållande så klart.

Annons

Brofästet satsar på ett icke-traditionellt julbord med mat från hela världen. Per Lövsveden kom med i idésnacket redan i februari och utifrån det har showen växt fram.

- Jag har jobbat med att hitta olika infallsvinklar till hela världen-temat, både med sång och snack. Det går att hitta kopplingar till världen i stort

i princip vad som helst.

Musik och sång ligger honom varmt om hjärtat. I julshowen blir det alltifrån Tomas Ledin och rock till musikalmusik från Phantom of the Opera.

Skapar kontaktnät

En föreställning nästan varje dag innebär att Per Lövsveden tillbringar december hemma i Kalmar. Föräldrarna har en stuga på tomten där han flyttat in tillfälligt.

- Nu kan jag träffa mina tre barn som bor i Kalmar oftare. Det besvärande med att bo i Stockholm är att vara ifrån dem.

Varför flyttade du?

- Av många skäl.

Sedan flytten till Stockholm har Per Lövsveden jobbat med att bygga upp ett kontaktnät. Han söker efter rätt sammanhang att slå sig fram i och har hittat en del möjligheter på vägen.

Annons

- Jag har lagt svensk tal till en tecknad film, och genom det fått in en fot

i den branschen. Jag skriver låtar som jag inte gjort någonting av än. Det är ett projekt som jag jobbar med tillsammans med "Pelle Piano", och vi hoppas innerligt att det slutar med att vi gör en barnskiva.

Letar efter utmaningar

Sedan har det blivit en del barnteaterföreställningar, konferencieruppdrag och föreläsningar. Per Lövsveden tycker att själva ordet föreläsning är ganska trist, men han gillar att jobba med det.

- Utifrån min bakgrund kan jag tala om hur man intar en scen, hur man möter människor i ett offentligt sammanhang och vikten av kroppsspråk. Det finns en marknad där, och jag känner att jag har någonting att säga.

- Numera om jag medverkar vid ett jubileum till exempel ser jag till att finnas med tidigt i planeringen. Jag vill inte vara gubben i lådan.

Det var blygheten som gjorde att Per Lövsveden började stå på scen en gång i tiden. Han beskriver det som en livslång bearbetning. Men kanske är behovet av det han kallar terapi slut snart?

- Det är konstigt, egentligen söker jag utmaningar, men det kan faktiskt samtidigt leda till att jag gör någonting helt annat. Jag är inte lika hungrig längre. Jag har sett så mycket baksidor av branschen.

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons