Annons

Svallande känslor under Trumps Londonvisit

Bäst någonsin – eller en brottsling?
Åsikterna går rejält isär om USA:s president Donald Trump på London-besök hos drottning Elizabeth och premiärminister Theresa May.
Grälet med Londons borgmästare trappas upp.
Storbritannien • Publicerad 3 juni 2019
En miniballong av Baby-Trump seglar i luften utanför Westminster Abbey i London. En klar majoritet i den brittiska huvudstaden är motståndare till USA-presidentens politik.
En miniballong av Baby-Trump seglar i luften utanför Westminster Abbey i London. En klar majoritet i den brittiska huvudstaden är motståndare till USA-presidentens politik.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Vid polisens avspärrningar utanför den brittiska nationalkyrkan Westminster Abbey står amerikanske turisten William Lockett och viftar med en skylt.

"Riksrätt väntar" står det – i ett budskap direkt riktat till president Trump, som just anlänt för ett tre dagar långt statsbesök i Storbritannien.

Annons

– Han borde sitta i fängelse. Han förtjänar inte att leda oss, säger William, som tagit tillfället i akt att protestera.

Vid Buckingham Palace står dock landsmannen Jerry Foster från Florida och håller inte alls med. Han ler lika brett som sina solglasögon när Trump kommer på tal.

– Han är fantastisk. Den bästa vi haft, säger Jerry.

Kunglig prakt

Presidenten själv solade sig under tiden i kunglig glans. Drottning Elizabeth och kronprins Charles tog emot med paraderande soldater och vandrande orkestrar på Buckingham Palace.

Trump och hustrun Melania fick sedan en rundvandring bland allt som sparats i slottet genom åren, som nedteckningar av samtal mellan gamle kung Georg III och USA:s förste president George Washington.

Därefter blev det också ett besök i Westminster Abbey och en lunch hos kronprinsen innan måndagskvällens storslagna statsbankett i Buckingham Palace.

Protest väntar

Långt ifrån alla är dock förtjusta. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, talman John Bercow och liberaldemokratiske partiledaren Vince Cable tillhör dem som tackat nej till middagsinbjudningen.

Corbyn manar i stället till deltagande i den stora demonstration som väntas samla närmare en kvarts miljon London-bor på tisdagen.

"Ett tillfälle att stå solidariska bredvid alla dem som han har attackerat i USA, runt om i världen och i vårt eget land", skriver Corbyn på Twitter.

Impopulär

Många passar på att protestera redan under måndagen. I folkmassan runt Buckingham Palace bär en man omkring på en tavla med Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May som kusliga spindlar. Två andra försöker göra sig hörda genom att kalla presidenten för farlig och kriminell.

Annons

Merparten är ändå här av nyfikenhet.

– Det är bra att ha honom med sig. USA är en så viktig allierad, säger Jonathan Coombs från Yorkshire, på tillfälligt London-besök.

Totalt sett är Trump fortsatt djupt impopulär i Storbritannien. I en opinionsmätning i maj sade 63 procent av britterna att de tycker att Trump varit en dålig eller usel president. I London stiger siffran ända upp till 71 procent – medan bara nio procent tycker att han har lyckats bra.

"Vi älskar honom"

I sedvanlig stil drar sig Trump heller inte från att spä på irritationen med ännu mer sådan. På måndagen hann han knappt landa innan han drog en vända till i det ordkrig som han ända sedan 2016 haft med Londons Labour-borgmästare Sadiq Khan.

"En iskall förlorare" skrev Trump om Khan sedan borgmästaren anklagat presidenten för ett språkbruk värdigt någon av 1900-talets fascistledare.

"Kahn (sic) påminner mig väldigt mycket om vår väldigt dumma och inkompetenta borgmästare i New York, (Bill) de Blasio, som också har gjort ett uselt jobb", twittrade Trump.

Sådant gillas av de Trump-vänliga amerikanska turisterna utanför Buckingham Palace.

– Vi älskar honom. Han säger precis vad vi alla tänker. Och han sätter Amerika först, säger Jerry Foster.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons