Annons

Lokalpolitiker: Festivalen borde aldrig ägt rum

Den eritreanska festivalen på Järvafältet i Stockholm borde aldrig ha fått arrangeras, enligt Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.
Kristdemokraterna tycker att föreningen som förvaltar marken borde betala tillbaka miljonbelopp. Föreningen anser i sin tur att KD:s utspel är "missvisande".
Politik • Publicerad 4 augusti 2023
Ole-Jörgen Persson (M), Järva stadsdelsnämnds förste vice ordförande, vid den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter upploppen.
Ole-Jörgen Persson (M), Järva stadsdelsnämnds förste vice ordförande, vid den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter upploppen.Foto: Magnus Lejhall/TT
Tält och bilar sattes i brand på festivalen och många människor skadades.
Tält och bilar sattes i brand på festivalen och många människor skadades.Foto: Ali Lorestani/TT

– Arrangören står så nära den eritreanska regimen. Hade vi styrt hade vi gjort allt vi kunnat för att det här arrangemanget inte skulle kunna ha genomförts, säger Ole-Jörgen Persson (M) till P1 Morgon.

Regimen i Eritrea är en av världens mest brutala och inget som staden ska upplåta plats åt, fortsätter han.

Annons

– Jag tycker att man från stadens sida borde, ursäkta uttrycket, ha stake nog att säga att det här går inte, vi kan inte husera er.

– Det som stör mig otroligt mycket är att festivaleländet fortsätter de kommande dagarna.

Polisens beslut

Stadsdelsnämndens ordförande Rashid Mohammed (V) understryker för radion att det är polisen som fattar beslut om festivalen.

– Det vi kan göra från stadsdelen är att följa upp det här det kommande dygnet och vidta ytterligare krisstödjande åtgärder. Men det är polisens beslut.

Kristdemokraterna i Stockholms stad anser att föreningen Järva Folkets Park, som förvaltar fastigheten Eggeby gård vid festivalområdet, har brustit som tillåtit att festivalen arrangeras på stadens mark.

Järva Folkets Park borde därför bli återbetalningsskyldiga på över två miljoner kronor till Stockholms stad, enligt KD.

"Missvisande kritik"

David Persson, ordförande i Järva Folkets Park Eggeby Gård, ställer sig oförstående till Kristdemokraternas kritik. Han säger att det är Stockholms stad och polisen som har ansvar för marken – och därmed ansvaret för att festivalen tilläts arrangeras. Enligt honom har Järva Folkets Park endast hyrt ut två lokaler med i huvudsak toaletter till festivalarrangören.

– Det är olyckligt att man går ut med en sådan här missvisande kritik, eftersom vi inte har ansvar för marken. När det stod klart att festivalen skulle äga rum inledde vi en dialog med arrangören för att hitta en lösning för nyttjande av toaletter, säger han till TT.

Fler än 50 personer skadades och 140 personer frihetsberövades när tumult utbröt då en demonstration och festivaldeltagare drabbade samman i anslutning till festivalen under torsdagen.

En ny protest mot festivalen skulle ha hållits på fredagen men tillståndet för den dras in, meddelar polisen.

Annons

Det välkomnas av Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad.

"Fel från början"

– Den motdemonstrationen kan rimligtvis inte föras på den platsen vid det tillfället. Man hade aldrig behandlat ett högriskfotbollsderby som man behandlade den här frågan i går.

Han anser även att polisen borde ha stoppat festivalen.

– Den svenska mötesfriheten finns inte i syfte att diktaturer som den eritreanska regimen ska kunna marknadsföra sig. Och att Stockholms stad upplåter mark till den här festivalen är fel från början.

Han menar att stadens demokrativillkor borde göra festivalen olämplig från första början, då den stöttar en grym förtryckarregim.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons