Annons

Lokala råd ska sätta press på regionerna

Folkhälsomyndigheten lockar med utfärdande av lokala råd för att förmå regionerna att skala upp sitt smittskyddsarbete.
Innan råden skärps måste regionerna ha agerat på egen hand.
Coronaviruset • Publicerad 12 november 2020
Entrén till Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm. Arkivet.
Entrén till Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm. Arkivet.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Lokala skärpningar av Folkhälsomyndighetens allmänna råd är inte bindande och ger inga utökade befogenheter. Trots det är råden guld värda för regionerna, även om de själva lika bra kan gå ut med uppmaningar och rekommendationer.

– Det blir en större tyngd med Folkhälsomyndighetens allmänna råd, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

Annons

Totalt 13 av landets 21 regioner har nu lokala råd från Folkhälsomyndigheten, men de har inte alltid utfärdats tidigt nog enligt regionernas önskning. Norrbotten, som till slut fick sina FHM-märkta råd i tisdags, ville egentligen ha dem på plats förra veckan. Och Blekinge, som fortfarande inte har fått myndighetens välsignelse, beslutade att i stället gå ut med egna råd vars innehåll påminner mycket om Folkhälsomyndighetens.

– Jag förvarnade Folkhälsomyndigheten om att vi skulle gå ett snabbspår, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

TT: Vad sa de då?

– De hade ingen kommentar om det.

"Mycket engagemang"

Folkhälsomyndigheten har hittills under hösten utfärdat lokala råd pö om pö, med Uppsala först ut. Anledningen till det är bland annat, enligt Folkhälsomyndighetens chefsjurist, att regionerna själva först ska ha vidtagit ett antal åtgärder för att bekämpa covid-19.

– De som får ökad smittspridning måste göra allt vad de kan regionalt först, att man utökar testningen, smittspårar och för dialog med lokala arbetsplatser och skolor till exempel, säger Bitte Bråstad.

Chefsjuristen menar att arbetssättet har inneburit positiva effekter.

– Det har inneburit mycket mer engagemang från regionerna.

Egna Blekingeråd

Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö säger sig inte ha fått höra varför Folkhälsomyndigheten inte skärpt råden i Blekinge. Han uppfattar det dock som en medveten strategi från myndigheten att skärpa råden successivt.

– Jag kan tycka att det är en bra strategi. Hade man tagit alla på en dag hade det uppmärksammats en gång och sedan inte blivit intressant längre. Nu upprätthåller man uppmärksamheten, men då blir det så klart en viss otålighet hos vissa regioner som då tycker att man har hamnat långt bak i kön och där tillhör vi ju, säger han.

Annons

TT: Då frångår ni strategin?

– Ja, det gör vi.

Trots att Blekinge infört egna råd vill smittskyddsläkaren fortfarande få Folkhälsomyndighetens lokala skärpningar.

– Det är en viktig signal till befolkningen om att det är allvar, säger Bengt Wittesjö.

TT: Räcker inte era egna råd?

– Det vet jag inte. Jag tycker det är väl så tungt att vi samlade går ut med detta. Vi är fem kommuner, en länsstyrelse, en region och en smittskyddsläkare.

Detta gäller i Sveriges regioner

Regioner med skärpta lokala råd

Region Blekinge (egna råd)

Region Halland

Region Jönköpings län

Region Kalmar län

Region Kronoberg

Region Norrbotten

Region Skåne

Region Stockholm

Region Sörmland

Region Uppsala

Region Västerbotten

Region Västra Götaland

Region Örebro län

Region Östergötland

Regioner utan skärpta lokala råd

Region Dalarna

Region Gotland

Region Gävleborg

Region Jämtland Härjedalen

Region Värmland

Region Västernorrland

Region Västmanland

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons