Annons

Löfven: "Oerhört felaktig fördelning"

Ska Svenska fotbollförbundet betala ut lika mycket i ersättning till kvinnliga som manliga landslagsspelare?
Givetvis, tycker Stefan Löfven.
Fotboll • Publicerad 6 juni 2019
Statsminister Stefan Löfven (S) talade på Kulturen i Lund på Sveriges nationaldag.
Statsminister Stefan Löfven (S) talade på Kulturen i Lund på Sveriges nationaldag.Foto: Johan Nilsson/TT

Fotbolls-VM står för dörren och på tisdag riktas våra blickar mot Rennes när Sverige tar sig an Chile i den första gruppspelsomgången.

Förhandspratet har dock inte enbart handlat om det som väntas ske på fotbollsplanen, utan även till viss del om hur långt jämställdheten har kommit inom fotbollen – en diskussion som för svensk del tog rejäl fart i november förra året när den ojämna ersättningsnivån herr- och damlandslaget emellan lyftes fram efter Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan där hon vann Diamantbollen.

Annons

Så sent som på onsdagen kom det fram att Jimmy Durmaz avstår sin EM-kvalbonus i samband med de kommande matcherna mot Malta och Spanien och i stället skänker pengarna till damfotbollen.

– Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta, sade landslagsspelaren till SVT.

"Det är fullständigt fel"

En annan som nu gett sin syn på saken är Stefan Löfven (S) som på torsdagen yttrade sig i frågan i samband med sitt nationaldagstal i Lund.

TT: Tycker du att Svenska fotbollsförbundet ska betala ut samma ersättning till kvinnliga som manliga fotbollsspelare?

– Vi måste ta oss till en situation där kvinnor och män har samma betalning, ja.

Statsministern fortsätter:

– Jag vet också hur oerhört felaktig och sned fördelningen är på pengar från exempelvis Uefa och Fifa där männen får, tror jag, över 90 procent av de medel som man har och det är fullständigt fel. Vi måste komma till en situation där det är lika betalt.

Reser till VM – om Sverige går långt

Förra sommaren belönades Frankrikes landslag med 38 miljoner amerikanska dollar (drygt 358 miljoner kronor) för sin VM-titel i Ryssland. Vinnaren på damsidan kommer i sommar belönas med drygt en tiondel av den summan: fyra miljoner dollar. Detta innebär att damernas pott har fördubblats sedan VM för fyra år sedan, men att gapet till herrarnas summa har ökat.

TT: Hur tror du att det kommer gå för Sverige i VM?

– Det kommer att gå bra. Det är ett fantastiskt lag och jag tror att de har möjlighet att gå rätt långt. Det är en jättetuff konkurrens med många duktiga lag men våra tjejer är också väldigt bra, säger Stefan Löfven.

Annons

TT: Står någon resa till VM på programmet?

– Nej, det gör inte det. Men går de tillräckligt långt i turneringen så kommer jag nog inte kunna låta bli att åka.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons